Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bolest poljupca - infektivna mononukleoza

Šta izaziva mononukleozu, kako je prepoznati i na koji način lečiti ovu akutnu infektivnu bolest kod dece, savetuje naša stručna saradnica dr Biljana Kostić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Infektivna mononukleoza se često javlja kod dece i adolescenata. Prenosi se uglavnom bliskim kontaktom, najčešće pljuvačkom, pa se još i naziva "bolest poljupca". Izazivač je specifični virus nazvan Epstajn Bar.

Dijagnoza

Glavne karakteristike koje bi trebalo povezati u jednu celinu, kada sumnjamo na ovo oboljenje, su: angina, povišena temperatura, uvećanje limfnih žlezda. Iskusan lekar na pregledu često otkrije i uvećanje jetre i slezine.

Dijagnostički su jako bitne laboratorijske analize, naročito povećanje transaminaza (AST).

Povezane vesti

Simptomi

Sam početak bolesti može proći neopaženo, dok su nekada simptomi jako izraženi. Kod školske dece bolest zna da traje i duže nego kod predškolaca, naročito ako se komplikuje uvećanjem jetre i slezine.

Mononukleoza počinje malaksalošću, glavoboljom, bolovima u mišićima, nadimanjem trbuha, a kod manje dece, slab apetit je jedna od čestih najava ove bolesti.

Nakon desetak dana od pojave prvih simptoma, javljaju se veći problemi, kao što su: gušobolja, uvećane crvene tonzile sa beličastim naslagama, tačkasto krvarenje na nepcima, lakunarna angina, temperatura raste do 39 C, javlja se jeza i drhtavica, ubrzo nastaje generalizovani otok limfnih žlezda (naročito podviličnih i vratnih).

Oko 50 odsto mališana ima i uvećanu slezinu, a manji deo i uvećanu jetru, te je potrebno i ultrazvučno praćenje ovih organa za vreme bolesti.

Oporavak

Lečenje je simptomatsko, a ponekada je potrebno uključiti i antibiotike zbog prisustva beta hemolitičkog streptokoka grupe A, uz obavezno mirovanje do normalizacije stanja.

Infektivna mononukleoza kod većine dece se nakon dve do četiri nedelje završi izlečenjem, kod nekih je potrebno nešto duže mirovanje dok se jetra i slezina ne vrate na normalne vrednosti (potrebno je izbegavati fizičke aktivnosti naročito zbog rupture slezine).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica