Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje žene: 10 stvari koje vam vaše grudi mogu reći

Ženske grudi mogu da govore mnogo toga o celokupnom zdravlju. Evo na šta morate da obratite pažnju!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Velike i male, šiljate ili oble, s ružičastim bradavicama ili smeđim i u svakom slučaju lepe, grudi otkrivaju mnogo toga o zdravlju. I pritom ne mislimo na rak dojke. Kontrola je svakako obavezna. Ali vaše grudi mogu da otkriju mnogo više.

Rastuće grudi

Ako grudi rastu, to je najčešće zbog gojenja, s obzirom na to da su uglavnom građene od masnog tkiva. Drugi razlozi mogu da budu trudnoća, jer se mlečni kanali šire kako bi se pripremili za dojenje. Takođe, ovoj pojavi doprinose i pilule za kontracepciju i menstrualni ciklus, s obzirom da reaguju na promene nivoa estrogena i progesterona u krvi. U svakom slučaju, nema preteranog razloga za zabrinutost. Osim što ćete morati da nabavite novi grudnjak.

Povezane vesti

Smanjuju se

Osim mršavljenja, glavni razlog je opadanje nivoa estrogena, bilo zbog prestanka korišćenja pilule ili skorašnje menopauze. Ako smanjivanje ne možete da pripišete nekom od ovih uzroka, naročito ako je propraćeno gubljenjem kose, pojavom akni i dlačica na licu, testirajte se na sindrom policističnih jajnika. Sindrom karakteriše rast testosterona. A možda jednostavno pijete previše kafe – britanska studija je pokazala da tri kafe dnevno mogu da smanje mlečne kanale.

Menjaju oblik

DNK određuje oblik, ali on se menja tokom vremena.

Povezane vesti

"Oblik i izgled zavise od doba, rađanja i dojenja", ističe hirurg Danijel Mejman koji je specijalizovao grudi. Zbog starenja i dojenja, vezivno tkivo puca, a kožagubi elastičnost, pa gravitacija postaje neprijatelj. Najvažniji je kvalitetan, odgovarajući grudnjak. Osim toga teške dijete i jo-jo zbog oscilacija u težini rastežu kožu. Doktor Mejman savetuje i i vežbe koje ojačavaju mišiće grudi, pa one deluju čvršće i živahnije.

Kvržice

Tokom menstrualnog ciklusa, grudi mogu da dobiju kvržice jer se benigne ciste pune tečnošću.

Povezane vesti

"Kod žena koju imaju menstruaciju, takve fibrocistične promene su deo normalne građe grudi", ističe ginekolog Loren Strajher. Takve kvržice se najčešće pojavljuju sa strane grudi, blizu pazuha ili bradavica. Mogu da budu osetljive, čak i bolne na dodir, naročito pre menstruacije. Ali, i dalje upozorava da su kontrole obvezne, naročito ako se prvi put pojavljuju ili ako ste u menopauzi.

Velike grudi

Iako su neke studije povezale veće grudi s većim rizikom od raka dojke, nedovoljno je dokaza za zabrinutost. Odnosno, obdarenije žene bi trebalo da se plaše raka dojke, ali podjednako kao i dame sa grudima drugih veličina.

Povezane vesti

Gustina

Gotovo polovina žena ima guste grudi, odnosno više vezivnog tkiva i žlezdi. Najveći problem je to što je kod takvih grudi teže uočiti tumore na mamogramu. Osim toga, neke studije su pokazale da su takve žene pod povećanim rizikom od karcinoma. Osim što bi trebalo da se savetuju s lekarima o drugim testovima, poput ultrazvuka ili magnetne rezonance, žene s gustim grudima bi trebalo da budu naročito predane redovnom samopregledu, ističe doktor Mejman, i da se jave doktoru čim primete nešto neobično.

Bolovi

Mnogo toga može da boli u grudima, a većina uzroka je bezazlena.,

Povezane vesti

"Bol u obema dojkama je česta zbog hormonskih promena i previše kofeina", ističe Strajher. Drugi uzroci su loš grudnjak, PMS, blagi udarci u grudi, pa čak i intenzivna vežba ili nošenje torbice preko samo jednog ramena.

Uvučene bradavice

Potpuno su normalne ako ih imate čitavog života. Ali, ako odjednom primetite da su uvučene, hitno se javite doktoru. Odmah.

"Rak dojke je jedan od uzroka uvlačenja grudi", ističe Strajher. Dodaje da, ipak,proverite da nije tek trenutni problem, na primer zbog sportskog grudnjaka u kojem ste spavali.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica