Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodično putovanje: Koje lekove poneti na letovanje?

Kada putujete sa decom, putna apoteka je neophodni deo prtljaga. Koje lekove bi trebalo da ponesete, savetuje dr Biljana Kostić, pedijatar.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Boravak na moru ima neprocenjiv značaj za zdravlje svih članova porodice, ali je, u isto vreme, veoma pogodan za mnoge infekcije. 

U većini turističkih centara postoje apoteke, ali faktor iznenađenja - da trenutno nema leka koji vam je potreban - može lako da se dogodi. Takođe, ako idete u inostranstvo, uglavnom nijedan lek nećete moći da kupite u apoteci bez lekarskog recepta.

Iz tih razloga, na putovanje bi trebalo da ponesete neke osnovne lekove, a pri upotrebi istih trebalo bi da se držite propisanih doza ili da se, što je još bolje, konsultujte sa pedijatrom.

Šta sve treba da sadrži putna apoteka?

Povezane vesti

Evo nekoliko osnovnih stvari:

1. Lekovi za obaranje temperature

Povišena temperatura je najčešći problem u pedijatrijskoj praksi, te su lekovi za obaranje temperature (koji se istovremeno koriste i za smirenje bolova), prvi na spisku lekova koje je neophodno poneti. Uglavnom to su Brufen ili Paracetamol sirup. Manja deca uobičajeno koriste ovakvu formulaciju leka, dok za obaranje temperature kod većeg deteta (težeg od 40 kg), možete koristiti tabletiranu formu Brufena od 200 ili 400 mg ili tabletu Paracetamola od 500 mg.

Ovakvi lekovi se daju najčešće u razmaku od šest sati, a najmanje u intervalu od četiri sata (kod visoke febrilnosti- temperatura veća od 39 C ).

Odojčad i mala deca mogu koristiti i lekove u obliku supozitorija (čepića) – Febricet, Eferalgan, Miralgin. Oni su naročito korisni u situacijama kada dete iz nekog razloga ne može uzeti lek ili povraća. Preporuka je da se ponese i jedno i drugo (sirup i čepići).

2. Kapi za nos

Zapušen nos jako smeta deci. Svako duže zadržavanje sekreta u nosnoj sluznici nosi rizik za potencijalnu upalu uha, ždrela ili čak bronhija. Sastavni deo apoteke mogu biti sledeće kapi: Adrianol T, Nafazol, Fiziomer, Operil P, Marisol i slično. Svakako je dobra preporuka i samo ispiranje nosića fiziološkim rastvorom.

3. Lekovi protiv alergija 

Alergije nisu retke ni za vreme leta. Pošto su to najčešće akutna stanja, lek treba brzo primeniti. Zbog toja je potrebno da uvek pri ruci imate jedan od sledećih sirupa: Pressing, Aerius ili Xyzal. U ovom peiodu često se javljaju i različite alergijske reakcije na koži, te nije loše poneti i neku mast protiv alergija i uboda insekta (Synopen, Fenistil i slično).

Povezane vesti

4. Nega oka

Dešava se da mala deca, nesvesno, iz već postojećeg sekreta u nosu, prenesu infekciju i na oko, te bi u putnoj apoteci trebalo da se nađu i antibiotske kapi (Neodexacin, Gentokulin) i antibiotske masti za oči, kao što je jednopostotni Chloramphenicol.

5. Preparati za nadoknadu tečnosti i elektrolita 

Povraćanje i dijareja (proliv) su česte pojave na letovanju, te je detetu potrebno davati elektrolite. Najbolje je poneti kesice jednog od sledećih preparata: Humana elektroliti, Rehidranti ili Orosal, koji na poleđini imaju uputstvo za pripremu (obično u pola litra prokuvane vode treba rastvoriti jednu kesicu i pojiti dete kašičicom na 5-10 minuta).

Kod proliva, ali i pri davanju antibiotika, deci se mogu davati probiotici koji sadrže “dobre” i korisne bakterije koje regulišu crevnu floru (Probiotic kapsule, Linex, Lyobif ampule, Bacilacic, Infantis i druge).

Povezane vesti

6. Prva pomoć kod povreda

Ako dete nezgodno padne ili se na neki način povredi, veoma je korisno da u sobi imate i gel za prvu obradu rane, sterilnu gazu i flastere. Za bolove nastale na ovaj način, detetu možete dati, već pomenuti, Brufen ili Paracetamol sirup. Takođe, poželjno je imati i gel za lokalnu primenu (Fastum ili Diklofen) i elastični zavoj, kao prvu pomoć do eventualne intervencije lekara (ortopeda).

7. Zaštita od sunca

U ponudi je široka paleta preparata za zaštitu kože od sunca koji su, pored izbegavanja izlaganja suncu u periodu od 11 do 16h, neophodni za decu. Birajte kvalitetnu kremu, sa faktorom +50, +30..., kao i odgovarajuću kremu ili mleko za negu kože posle sunčanja.

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica