Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji i deca u strahu: Smanjite stres detetu pred polaganje male mature

Kako pomoći detetu da uspešno položi malu mature i izabere odgovarajuću srednju školu, savetuje psiholog Irena Werner.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kvalitet života, nivo zadovoljstva i sreća u velikoj meri zavise i od toga da li se bavimo poslom koji nam odgovara. 

Kada dođe trenutak da dete odlučuje “šta će biti kad poraste”, na red dolazi potraga za odgovarajućom sredjnom školom i pripreme za polaganje male mature, što predstavlja veliki stres kako za učenike, tako i za roditelje.

Povezane vesti

Za upis je važan svaki poen, s obzirom na to da se boduje uspeh u prethodnom školovanju (šestom, sedmom i osmom razredu), uspeh na takmičenjima, uspeh na prijemnom (za đake koji se upisuju u škole za talente) i rezultat ostvaren na završnom ispitu. Đaci predaju liste želja sa odabranim školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima. 

Kako da što bezbolnije prebrodite malu maturu i upis deteta u srednju školu? Evo nekoliko saveta:

Pripremite se na vreme

Polaganje mature će biti manje stresno ukoliko se dete na vreme počne pripremati za njeno polaganje (u školi, kod kuće, sa vršnjacima ili sa privatnim profesorima);

Povezane vesti

Obavezna generalna proba

Svake godine organizuje se generalna proba polaganja male mature, kako bi se đaci pripremili na uslove i kako glavni ispit ne bi bio suviše stresan za učenike završnog razreda osnovne škole. Obavezno iskoristite i ovaj način pripreme za polaganje.

Razgovarajte o interesovanjima deteta

Ukoliko se dete već odlučilo za izbor škole, otvoreno razgovarajte o njegovim interesovanjima i pokušajte da utvrdite njegovu motivaciju za izbor škole - da li je izabralo istu školu kao i njegovi prijatelji ili ima jasnu predstavu o tome čime bi želelo da se bavi u životu. 

Povezane vesti

Zakažite razgovor sa psihologom

Ukoliko se dete dvoumi oko izbora škole i budućeg zanimanja, može mu pomoći razgovor sa psihologom čija je specijalnost profesionalna orijentacija, odnosno procena sposobnosti, motivacije, talenata kao i informisanje o postojećim školama i obrazovnim profilima,  koja će vam dati mogućnost da zajedno napravite najbolji izbor.

Odvedite dete na test profesionalne orijentacije

Profesionalna orijentacija je namenjena deci uzrasta od 14 godina pa na vise. Radi se individualno i unapred se zakazuje. Započinje intervjuom, zatim se prelazi na testiranje strukture sposobnosti, osobina ličnosti i interesovanja. Drugi deo profesionalne orijentacije je savetovanje i informisanje deteta o tipovima zanimanja i škola koje bi najviše odgovarale njegovom profilu ličnosti. Ceo proces traje u proseku četiri sata i podeljen je u dva dana.

Profesionalna orijentacija će pomaže detetu da bolje upozna lične sposobnosti i nedostatke, lakše donese ispravnu odluku i zaštiti se od razočaranja i neuspeha.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica