Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji

U toku zime, od izuzetne je važnosti da vazduh u prostorijama u kojima boravimo bude pročišćen. Srećom, postoje mnoge biljke koji su moćna sredsta za to.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Hladni dani koji su nastupili, primorali su nas da više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i izlažemo se raznim toksinima, koji i u manjim količinama izazivaju zdravstvene teškoće i samim tim ugrožavaju kvalitet života. Osim toga, tu su i štetna zračenja televizora i računara kojima smo okruženi i kod kuće i na poslu.

Povezane vesti

Evo kako zahvaljujući nekim najpoznatijim biljkama možete uspešno ukloniti razne toksine iz vazduha. 

Sansevieria odnosno sablja ili svekrvin jezik kako se još naziva ta biljka duguljastih i mesnatih uspravnih listova, pročišćava iz vazduha benzen, formaldehid i trikloroetilen. Inače, nije zahtevna za održavanje, dobro podnosi i sunce i hladovinu, a možete je bez straha staviti u blizini radijatora, jer taj cvet ne voli puno vlage. 

Đavolji bršljan popularna je puzavica koja ukrašava mnoge domove i filtrira vazduh od benzena i formaldehida koji je recimo prisutan u dimu cigarete. Veruje se kako đavolji bršljan donosi sreću. Ne treba mu puno svetla, a treba ga svakako redovno zalivati. Listovi su mu otrovni pa biljku valja držati podalje od male dece i kućnih ljubimaca.

Spatifilum je sobna biljka poznata po svojim elegantnim belim cvetovima, međutim još je više poznata po tome što se hrani štetnim zračenjem pa je idealno smestiti je uz TV ekran ili pak monitor od kompjuter. Uz to, spatifilum poput sanseverije apsorbira benzen, formaldehid i trikloroetilen, ali i amonijak (često prisutan u sredstvima za čišćenje), kao i ksilen i toluen koji u izrazito maloj količini može izazvati mučninu i umor.

Sok biljke u dodiru sa kožom izaziva iritaciju, a ukoliko se progutaju delovi biljke, to će izazvati bolove u želucu pa valja pripaziti ako imate malu decu i kućne ljubimce.

Bambus palma tropska je biljka i jedan od najboljih zelenih pročišćivača vazduha iz kojeg savršeno filtrira formaldehid, trikloretilen, ksilen i toluen. Premda joj treba osigurati dovoljno svetla, nikako ne biste smeli da je smestite direktno na sunce. Pogodna je za ljubitelje mačaka, jer su njeni listovi bezopasni za mace. Ta atraktivna biljka donosi dašak leta u dom, stvarajući tako topliju atmosferu čak i za najhladnije zimske dane. 

Gerber je cvet prelepih boja koji će ulepšati prostor, ali ga i očistiti od štetnih materija u vazduhu. Dobro upija i štetne spojeve koji se nalaze u dimu cigarete. Postoji oko 100 raznih vrsta gerbera, a najčešće su žute, roza, crvene, narandžaste i bele boje. Nije mu potrebna velika nega, voli sunčana mesta i može podneti velike vrućine, samo ga treba dovoljno zalivati. 

Povezane vesti

Bršljan je penjačica koja obično raste oko kuće, ali možemo je uzgajati i kao sobnu biljku pa će svojim ljupkim srcolikim listovima činiti lepu dekoraciju u prostoru. Uz to što je lekovit, bršljan će naš dom očistiti od svih štetnih i otrovnih materija u vazduhu. 

Dracena je tropska biljka poreklom sa Madagaskara i filtrira mnoge unutrašnje toksine, uključujući i formaldehid. Lep je ukras svakog doma, a može da  naraste i do 3 metra. Treba izbegavati direktnu svetlost, promaju i hladnoću. 

Aloe Vera savršena je za otklanjanje raznih štetnih materija iz vazduha, uključujući i zračenje tv ekrana i kompjuterskih monitora. Osim toga, možemo da je iskoristimo i za lečenje opekotina, kao i za izradu preparata za kožu.

Najnovije

Vesti

Porodica