Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako razlikovati prehladu i grip?

Ukoliko niste sigurni da li ste samo prehlađeni ili ste oboleli od gripa, neophodno je znati koje simptomi prate ova stanja. Evo kako ih razlikovati i lečiti...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Grip

Ukoliko iznenada osetite povišenu temperaturu (a toplomer pokaže da je ona iznad 38,5 stepeni), bol u mišićima, drhtavicu i teskobu u grudima, najverovatnije je u pitanju grip. Ovo stanje često prate i kašalj i curenje nosa, a manja je verovatnoća da ćete osetiti poteškoće u disajnom traktu.

Povezane vesti

Kako ga lečiti?

Što pre posetite lekara, koji će vam prepisati lekove koje bi bilo najbolje uzeti u roku od 48 sati nakon pojave simptoma. Tretman će ublažiti simptome, ubrzati oporavak i značajno smanjiti šansu za pojavu komplikacija poput upale pluća ili bronhitisa.

Povezane vesti

Nikako ne činite sledeće:

  • ne uzimajte kombinaciju različitih lekova kako biste ublažili simptome
  • ne udvostručujte dozu leka
  • ne uzimajte antibiotike jer su oni namenjeni uništavanju bakterija, ne virusa

Prehlada

Ako su simptomi koje osećate vezani za deo tela iznad vrata, najverovatnije je reč o prehladi.

Ovo stanje prate curenje ili zapušenost nosa, suzenje očiju, bol u grlu i kijanje. Nakon jednog do dva dana, simptomi su izraženiji, a mogu se javiti i povišena temperatura i bol u mišićima, premda blaži nego u slučaju gripa.

Povezane vesti

Kako je lečiti?

Stručnjaci mahom preporučuju unos vitamina C (od 250 do 500 miligrama dnevno), i to odmah po pojavi prvih simptoma. Naravno, ovo nije dovoljna garancija da će simptomi proći, a imajte na umu da prevelike doze iritiraju želudac.

Uz to, lekari savetuju i antihistaminike, ali i sa njima treba biti obazriv jer mogu kapi za nos na bazi antihistaminika mogu isušiti sinuse. Takođe, od pomoći može biti upotreba pastila s cinkom u trajanju 48 sati, a tu je, naravno, i unos tečnosti, piše Superžena.

Povezane vesti

Nikako ne činite sledeće:

  • blago povišena temperatura ne zahteva upotrebu lekova za njeno snižavanje
  • ne bi trebalo koristiti dekongestante jer protiv oticanja tkiva u nosnoj šupljini dobro deluju samo pri prvom korišćenju

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica