Na godišnjem odmoru svi članovi porodice iskoriste priliku da se opuste, pa je i redovno pranje zuba jedna od stvari koja se često zaboravlja. A upravo je to period kada se više unosi šećer i razna druga hrana koja izaziva najštetniji i najrazorniji dentalni plak za gleđnu površinu zuba.
Zato je neophodno posle svakog većeg obroka oprati zube i to u trajanju od najmanje tri minuta, jer se jedino na taj način pastom za zube deluje baktericidno na mikroorganizme dentalnog plaka. Možda će neko pomisliti da je preterivanje ali, verujte da nije. To je posebno važno za decu mlađu od četiri godine.

Ponesite vaš pribor za pranje zuba i na plažu, jer na većini uređenih prostora postoje kupatila gde se zubi mogu oprati. Nikako nemojte pre pranja zuba koristiti žvake za osvežavanje daha, jer one tada samo razmazuju naslage na zubima. Takve žvake koristite isključivo posle dobro opranih zuba.

Kako biste sprečili eventualna neprijatna iznenađenja, pre svakog dužeg odlaska od kuće na odmor posetiti svog stomatologa. Ako i pored svih navedenih higijenskih mera, ipak dođe do neželjenih zubobolja na godišnjem odmoru, što je po pravilu čest slučaj, potražite pomoć lokalnog stomatologa i ne trpite bolove.

Dr spec. Milan Kuljača, stomatolog