Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delfini kao lek

Delfini se sve više koriste u lečenju raznih oboljenja kod ljudi, jer kako pokazuju istraživanja, zvuk delfina umirujuće deluje na nervni sistem čoveka. U Kini, pomažu deci oboleloj od autizma.

Izvor: Mondo

Deca obolela od autizma svakodnevno se sreću sa delfinima u vodenom parku u gradu Nanđingu. Uz pomoć trenera delfini se igraju sa decom.

U početku ima nervoze, koja se veoma brzo gubi. Da bi ohrabrili decu, iskusni treneri uče ih kako da se pravilno ponašaju i izdaju im komande.

Delfini i deca zajedno su 20 minuta. Dok se neki pitaju ima li efekta, roditelji vide pozitivne rezultate.

"Idemo na terapiju već godinu dana. Napredak je spor, ali očigledan. Primetili smo da naše dete može duže da usredsredi svoju pažnju i nije tako mirna kao pre", kaže roditelj čije dete je obolelo od autizma.

Stručnjaci kažu da u lečenju autizma i drugih neuroloških poremećaja blagotvorno dejstvo mogu da imaju mnoge životinje - psi, mačke, ptice, konji. Međutim, nije slučajno što sa delfinima oboleli od autizma uspostavljaju najbolji kontakt.

"Delfini su slatki, oni su nežni, brzo se kreću, zbog toga ih deca vole, bez obzira na to da li su bolesna ili ne. Deca obolela od autizma prilaze im otvorenog uma. Za njih je to je prvi korak ka boljoj komunikaciji sa ljudima", smatra Deng Džun direktor vodenog parka.

Za jednu terapiju roditelji plaćaju 17,5 dolara, što za mnoge Kineze nije mala suma. Ipak, taj vid lečenja postaje sve popularniji. Svakodnevno se javljaju novi pacijenti, a već tokom leta vrata će otvoriti više desetina novih vodenih parkova sa delfinima, piše RTS na svom sajtu.

Decenijama se u Kini o ovoj bolesti ćutalo, a zvanično je priznata tek 2006. godine.


MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica