Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balet je 'krivac' za pravilan rast i razvoj deteta

Svi znamo koliko je važna fizička aktivnost mališana. Kada je još spojimo sa umetnošću dobijamo dobitnu kombinaciju koja na mnogo polja utiče na pravilan razvoj našeg deteta.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mnoge devojčice još kao male sanjaju da budu balerine. Zamišljaju sebe u baletankama i plesnoj haljinici kako sijaju na sceni dok im publika aplaudira. Ne samo da će ovo vaše dete ispunjavati i učiniti srećnim, već će doneti i brojne dobrobiti za njegovo zdravlje i razvoj. 

Svaka sportska aktivnost donosi benefite u razvoju vašeg deteta, naročito u mlađem dobu kada razvoj organizma teče dosta ubrzano. Tada je neophodno da dete ima što više fizičke aktivnosti. 

Povezane vesti

Pravilan razvoj tela

Kao i svaka fizička aktivnost, balet donosi brojne dobrobiti organizmu. Veoma je važno da rast deteta prati pravilan razvoj lokomotornog sistema. Pored istezanja, zagrevanja i same pripreme za trening, najvažniji deo časa je posvećen učenju pokreta i koreografija. Dete će na ovaj način razvijati muskulaturu, mišićno-zglobne veze će postati jače, a same kosti će biti otpornije na povrede. 

Ovo je veoma važno kod dece sa određenim deformitetima, kao što su ravna stopala, kifoza ili skolioza. Konstantno učenje pokreta i ples na prstima su najbolja vežba za rešavanje problema ravnog stopala. Redovnom vežbom vaše dete će dovesti stopala do pravilnog oblika, te kasnije u životu neće imati problema sa hodom i stopalima. Konstantno insistiranje na pravilnom držanju leđa, vežbe i istezanje, kičmu će održavati u pravilnom položaju. Deformiteti kičme se mnogo lakše ispravljaju kod dece nego kasnije u starijim godinama. Zato je bolje rešiti to na vreme. 

Povećana kondicija i energija

Pored toga što balet ima dobrobiti u fizičkom razvoju deteta, on je kao aerobna aktivnost jako važan za postizanje dobre kondicije kod dece. Plesanje utiče na pravilno disanje kod mališana, jača srčani mišić i poboljšava cirkulaciju. Deca će biti poletnija, imaće više snage i energije. Fizička aktivnost utiče na razvoj čitavog organizma, poboljšava funkcije, kako respiratornog, tako i digestivnog sistema. Otpornost organizma i imunitet će biti na visokom nivou.

Ne samo da će balet uticati na pravilan razvoj tela, već će dovesti i do toga da zbog plesa deca postižu pravilan stav, hodaju gracioznije i elegantnije. Balet će biti pravi "krivac" što je vaša ćerka izrasla u pravu gracioznu damu. 

Samosvest 

Ova fizička aktivnost donosi dobrobiti i na jednom dubljem nivou. Gledajući sebe kako izvode piruete u ogledalu, mališani će postati samouvereni i ponosni na svoj rad. Možemo samo zamisliti koliko tek nastup na sceni pojačava samopouzdanje. U mlađim godinama deca savlađuju strah od javnog nastupa, te ih to kasnije u životu neće paralizovati. 

Povezane vesti

Umetnički duh

Ne zaboravite da sva deca imaju talente i sposobnosti u kojima su zaista dobri. Stvaralački duh nikada ne treba sputavati, već svakodnevno podsticati i negovati. Ukoliko mališani imaju priliku da improvizuju i daju sopstvene ideje na časovima baleta, to će pobuditi maštovitost i inovativnost kod vašeg deteta. Imajte na umu da je balet pored fizičke aktivnosti i jedna od umetnosti gde dete na najbolji način pokazuje svoj umetnički duh i kreativnost. Mali umetnik se neće libiti da iznosi svoje kreativne ideje, a dobri rezultati sigurno neće izostati. 

Socijalizacija 

Balet je jednako društvena koliko i fizička aktivnost. Konstantno u društvu svojih vršnjaka, deca će stvarati nova prijateljstva, zabavljati se, a uz to i učiti kako se radi u timu i kako se poštuju drugi i njihove osobine i ideje. Ukoliko mališani imaju priliku da dođu do takmičenja, tada će upoznati razne ljude, drugačije vrste plesa i pokreta. Ovo ne samo da će im biti zanimljivo i inspirativno, već će im proširiti vidike. Takmičenje će kod dece probuditi takmičarski duh, te ih navesti da uvek daju svoj maksimum i da se trude i posvete onome čime se u tom trenutku bave. 

Ukoliko vaše dete ima talenat, ali prvenstveno volju i želju, podržite ga u ovoj ideji, jer mu to može doneti dobrobiti na mnogo različitih polja. Ne samo da će dovesti do pravilnog fizičkog razvoja i zdravlja, već će mu razviti i dobre osobine na planu emocija, samosvesti i socijalizacije. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica