Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanje u svet mašte: 5 čarobnih knjiga uz koje će deca obožavati čitanje

Najbolji način da kod dece probudimo interesovanje za čitanje, probudimo njihovu kreativnost, navedemo i na razmišaljenje i odvedemo ih u svet mašte jeste kroz ovih nekoliko knjiga.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svima je jasno koliko je kultura čitanja oslabila u našem društvu. Potrebno je na vreme mališanima ukazati na važnost i lepotu čitanja. Usađivanje kvalitetnih navika kod dece je važno započeti od malih nogu. Ono što deca nauče u svom domu, kasnije će i van njega primenjivati. 

Povezane vesti

U mladjem dobu je najznačajnije izazvati čulnost i maštovitost kod dece. Najbolji razvoj deteta jeste upravo kroz igru i zabavu, a nismo ni svesni koliko književnost može pobuditi kreativnost i inovativnost kod dece.

Dajemo vam nekoliko primera knjiga koje će mališane momentalno odvesti u svet mašte.

1. Pipi Duga Čarapa, Astrid Lindgren

Astrid Lindgren nam je u ovoj knjizi dala priču o devojčici neobičnog izgleda, koja je bez roditelja, živi totalno drugačiji život od ostale dece, upada u razne avanture i uživa u igri. Ova knjiga slavi slobodan duh deteta, život bez konvencija i pravila. Devojčica je hrabra i odvažna, ima konja i majmuna kao kućne ljubimce, i ne preza ni od koga.

Kao podlogu ove knjige možemo primetiti i tužnu priču o detetu koje je ostalo bez roditelja, osuđeno da se brine samo o sebi. Ipak, ova devojčica nam pokazuje koliko uspeva sama da izađe na kraj sa raznim problemima i da se brine sama o sebi. Verujemo da će  svako dete uživati i smejati se čitajući o nesvakidašnjim zapletima u koje upada ova devojčica.

Author:  Description: Pippi Langstrumpf, 1960er, 1960s, Affe, Film, Kinderfilm, Pippi Langstrump, South American monkey, Totenkopfaffe, Äffchen, Pippi Langstrumpf, 1960er, 1960s, Affe, Film, Kinderfilm, Pippi Langstrump, South American monkey, Totenkopfaffe, Äffchen, Inger Nilsson, Pippi Langstrumpf mit ihrem Affen, Herr Nielsson. *** Local Caption *** 1968
Pipi Duga Čarapa; Foto: Profimedia

2. Alisa u zemlji čuda, Luis Kerol

Ova knjiga će naročito biti interesantna mališanima upravo jer je cela oslikana neverovatnim bićima i situacijama. Devojčica koja pada kroz zečju rupu dospeva u svet mašte. Deca će sigurno uživati čitajući o neverovatnim bićima, životinjama koje govore, nesvakidašnjim situacijama. 

3. Guliverova putovanja, Džonatan Svift

Ukoliko vaši mališani obožavaju putovanja, ova knjiga će im se sigurno dopasti. Najpre će uživati u prva dva dela: "Putovanje u Liliput" i "Putovanje u Brobdingnag".

U Liliputu se deca susreću sa Guliverom koji dolazi u zemlju Liliputanaca, minijaturnih stvorenja naspram kojih je on prikazan kao džin. Mališani će se zaceniti od smeha čitajući o nedaćama jednog džina u svetu Liliputanaca. U drugom delu će moći da čitaju o obrnutoj situaciji, patuljak koji se našao među džinovima. Tu će moći i da se smeju, ali i da se sažale na nevolje u koje upada patuljak. U svakom slučaju, ovu knjigu mališani ne smeju propustiti. 

Povezane vesti

4. Nina i tajna osme note, Muni Vičer

Nina je devojčica koja otkriva drevne tajne starog Egipta. Maleni čitatelji će zaista uživati u otkrivanju neverovatnog sveta piramida, mumija, hijeroglifa, a verujemo i da će u njoj pronaći inspiraciju za igru. Ovo će zaista probuditi istraćivački duh kod mališana. 

5. Hari Poter, Dž. K. Rouling

Ovaj serijal knjiga je omiljen i deci i starijim čitateljima. Hari je postao junak omiljen čitateljima različitog uzrasta. Serijal se sastoji iz osam knjiga, tako da u njima deca mogu uživati u raznim situacijama u koje dolazi  ovaj zaista neobičan junak.

Hari je učenik škole magije, prolazi kroz neverovatne avanture sa svojim drugarima. Iako se i ovde radi o neobičnim i nestvarnim situacijama, ova knjiga je ipak namenjena malo starijoj deci. Kasnije, deca mogu uživati i u filmovima koji su urađeni na osnovu ove knjige.  

  Foto: Profimedia

Tekst priredila Katarina Marković

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica