Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Balet - savršeni spoj pokreta i osećaja

O tome zašto je, bez obzira na građu, talenat, sposobnosti... dobro učiti osnove baleta razgovarali smo sa pedagogom i koreografom Sanjom Cvrkotić.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ima li devojčice koja nije maštala kako će jednog dana da postane balerina? Ili one koja nije pokušala da hoda na vrhovima prstiju? Doduše, malo je profesionalnih baletskih plesača, onih koji su završili sve potrebne baletske i plesne škole. Ali, zato postoji popriličan broj baletskih školica.

Da ga upoznamo i zavolimo, pomogla nam je svojim znanjem i iskustvom igrača, pedagoga i koreografa - Sanja Cvrkotić iz studija "Korak".
Nije sport, iako ga mnogi tako posmatraju, jer izuzetno utiče na razvoj tela. Nije ples, mada imaju dosta istih, odnosno sličnih elemenata. Nalik umetničkim sportovima, pokreta poput onih u bazičnom sportu - gimnastici, ali i plesu, umetničkom klizanju, sinhronom plivanju... balet sadrži i fizičku aktivnost, i muziku, i ples, i umetnički doživljaj.

Nekad i sad

Balet je namenjen i dečacima i devojčicama. Nažalost, kod nas još vladaju predrasude, pa balet "vapi" za dečacima, posebno u školicama baleta. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, sale za balet su kako-tako održavane

Za rekreativno bavljenje bilo klasičnim, bilo modernim baletom, ili savremenim plesom - nikad nije kasno

(bile su dobro osvetljene, prostrane, ravnog poda, sa velikim ogledalima i šipkom duž sale). Nakon toga je usledila faza "zanemarivanja" umetnosti, pa i baleta. No, poslednjih godina, on ponovo "staje na noge", zahvaljujući upornim baletskim radnicima, ali i mamama koje svoje princeze upisuju u školice baleta!

Školice baleta

Šta se radi u njima? Na časovima, deca se uče lepom držanju, kako da zauzmu pravilan položaj kičme i ramena, razvija se motorika i koncentracija... i sve to kroz igru i druženje. Ukoliko se u grupi uoči talentovano dete, cilj

Balet i bavljenje sportom Kako se balet kombinuje sa drugim sportovima? -Roditelji ponekad iz velike ljubavi i želje da njihova deca budu što uspešnija, opterete ta mala bića raznim aktivnostima, kaže baletski pedagog Sanja Cvrkotić. -Uz balet  može da se trenira i neki sport, ali balet sam po sebi razvija lepo i zdravo telo, pa bavljenje dodatnim fizičkim aktivnostima nije potrebno. Ali, učenje u školici baleta, ako dete poželi da se bavi nečim drugim, odlična je psihofizička priprema

.školice baleta je da ga pripremi za odlazak u nižu baletsku školu i ozbiljnije bavljenje baletom. Dakle, talenat u početku nije neophodan. Dovoljan je samo san o haljinici i baletankama. Ostalo se gradi na časovima. Deca se radom u grupi motivišu, razvijaju muzikalnost, gracioznost pokreta, uče da hodaju, da se lepo ponašaju.

"Devojčice uče osnove baleta shodno metodu koji je osmišljen tako da kroz igru savladaju ono što im njihovi prirodni potencijali dopuštaju", kaže Sanja Cvrkotić. "A ponekad, ako su uporne, strpljive i redovne na časovima, i više od toga".

Svesni da svetla reflektora na baletskoj sceni ne donose materijalno blagostanje, roditelji uglavnom i ne postavljaju detetu i sebi nerealne ciljeve. Tako svi teže onom što je i cilj ovakvih školica, a to je da se razvije samopouzdanje kod deteta, formira zdravo telo, vaspitaju disciplinovani i odlučni mali ljudi.
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica