Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi sportovi sa loptom

U dečjem svetu lopta zauzima značajno mesto. Pomozite svom mališanu da je zavoli!

Od samog rođenja, svi roditelji guraju lopte u ruke svoje dece. Prvo one gumene - da mogu da ih grizu, a dovoljno velike da ne mogu da ih stave u usta. Kad prohodaju, mališani shvate da je to rekvizit sa kojim se ostala deca rado igraju... Sa godinu, dve pokušavaju da imitiraju starije, ali ih više fascinira to što lopta pada i kotrlja se. Tek sa tri do pet godina, moguće je govoriti o pravom korišćenju lopte.
Na koji način dete naučiti da je koristi, i kako izabrati pravu?

  Dobar početak
Iskustvo je pokazalo da je najvažnije da lopta može da se opere. Ovo je od izuzetnog značaja, naročito kada su pitanju parkovi po gradovima. Prve lopte moraju da budu mekše, vazdušaste, i ne prevelike za dečji dlan. Pogrešno je malom dečaku gurati veliku fudbalsku loptu, bilo da je "prava" ili "lažna". Lopta mora da bude dečja radost.

Jedna od prvih stvari koju bi trebalo da naučite jeste da lopta "nije od zlata" - ma koliko bila skupa. Jer, ako se na dete viče zbog lopte koja se izgubi, može se desiti da zbog nje istrči na ulicu... a ishod može da bude veoma loš.

Malom detetu ne možete da date loptu da se samo snađe, trebalo bi da i roditelji makar malo učestvuju u igri

Malom detetu ne možete da date loptu da se samo snađe, trebalo bi da i roditelji makar malo učestvuju u igri. Iako bebe, dok još prohodavaju, hoće da šutnu loptu ako je ispred njih, za njih to nije "prava" igra već uklanjanje nove, interesantne "prepreke" na putu (zato nemojte da žurite i proglašavate dete "talentom"). Inače, neka deca se sa loptom lakše snalaze, druga teže. U svakom slučaju, vredi probati. Posebno što je lopta važan rekvizit u druženju dece školskog uzrasta, pa za to treba dobro pripremiti dete.

Igrom do sporta
Igre loptom - poput one između dve, tri ili četiri vatre, prvi su pokušaji odbojke. A to je obično tokom prvog i drugog razreda osnovne škole, kada se razvija celo telo. Inače, lopta je, osim kada su pitanju deca do tri godine, rekvizit isključivo za dvorane ili otvoren prostor.

Šarene i jeftinePošto se lepe, šarene gumene lopte često izduvaju, možda je bolje da za prve dečje sportske aktivnosti sa loptom izaberete jeftinije modele. Neće vam biti žao kada propadnu, jer one obično i traju jednu sezonu. Za tu prvu loptu je važno da dete može da je nosi bez muke (nije svakom detetu svaka lopta ista, nekom više odgovaraju manje, nekom veće, nekoj deci lakše, drugoj teže lopte), da je lako baca i da se lopta odbija o zemlju.

Teže lopte, koje su definisane za određeni sport, mogu da se po želji kupe detetu starijem od osam, najbolje od deset godina. Sportske lopte imaju oznake za veličinu - u zavisnosti od uzrasta, odnosno očekivane visine i građe deteta, ali se obično broj lopte odnosi na dve do tri starosne grupe. Tako najmanju loptu mogu da koriste mališani koji imaju 9, 10 ili 11 godina, sledeću veličinu - deca sa 11 i 12 godina, i redom... do seniorskih kategorija.

Ako vaše dete ne trenira nijedan sport sa loptom - a saveti su da ne počinje pre osam godina, mada se u svetu granica pomera na deset, možete za parkić ili livadu da mu kupite neku profesionalnu loptu, a među njima je za dečje igre najbolja lopta za odbojku. Skuplja je od gumene šarene, ali znatno duže traje. Naravno, malim fudbalerima sledi ona za fudbal, malim košarkašima - košarkaška lopta... Međutim, vodite računa o tome da se dečji afiniteti često menjaju, pa nemojte da kupujete baš najskuplju loptu. Jer, već sledeće godine sledi promena sporta u parkiću...

Zanimljiva i kad je toplo

Lopta je prilično važna u odrastanju deteta. Ako vodite računa da ne bude ni premala (kao, na primer, teniska), ni suviše velika, dete će je brzo zavoleti i lako će sa njom da se snalazi. Pošto je sezona odmora,

Zajednička igra Najpre naučite mališana da sa tri do pet godina loptu drži, zatim da je baca sa obe ruke. Strpljivo ga bodrite dok "jurite" za bačenom loptom. Onda se zamenite, pa vi bacajte loptu... Ukoliko ste u parkiću, brzo ćete da dobijete "odmenu". Kada druga deca vide taj prizor, igra će se nastaviti bez vas. Do škole, mališani obično nauče da dobro bacaju loptu jednom rukom. Naravno, dešava se da promaše smer, da im lopta slučajno padne unazad a hoće da je bace ispred sebe, da je lopta "prekratka"... Jedino intenzivna igra eliminiše ove "probleme".

ne zaboravite loptu za vodu - onu sa kojom se vetar poigrava dok se vaše dete boso igra u plićaku, što je blagodet za njegove tabane.

Inače, "obična" lopta se, bez obzira na vrućinu, šutira kada je dete u patikama, a ne u sandalicama sa otvorenim prstićima. Hvata se bez prstenčića na rukama, ne stavlja u usta, a kada se jede sladoled - lopta se spusti. I, naravno, ne žvaće se žvaka kada je igra u toku.

Baš je lepo kada se mama i tata nađu u veseloj igri sa decom. Mislite da ste smešni? Šta vas briga! Tako opet osećate čari detinjstva... Uostalom, mora da je teško onim ljudima koji ne umeju da uživaju u igri sa decom. Zato se vi igrajte do mile volje!

Željka Zebić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica