NAJPOPULARNIJI RECEPT NA TIK TOKU ODUŠEVIO MILIONE LJUDI - 3 SASTOJKA I 5 MINUTA: Deca će ovaj slatkiš smazati za čas

Recept za kineski slatkiš sa jagodama - kako da napravite tanghulu, recept koji je na Tik Toku oduševio milione ljudi. Možete ga praviti zajedno sa decom...

Youtube/Printscreen/ Simple and Delish by Canan

Kod nas se na uličnim tezgama često prodaju ušećerene ili karamelizovane jabuke, ali ovaj desert može se napraviti sa još jednim voćem koje je posebno drago mnogim mališanima - sa jagodama. Reč je o kineskom receptu za ušećerene jagode koji je postao popularan na Tik Toku, a zove se tanghulu.

Prvobitno se tanghulu pravio od plodova gloga, ali sa jagodama je svakako varijanta ukusnija. U Kini na uličnim tezgama ovaj slatkiš je vrlo zastupljen, a uz jednostavan recept možete i sami da ga napravizte kod kuće. Kada zagrizete hrskavi i sladak deo, očekuje vas sočan ukus jagode - sa takvim zalogajima u ustima nastaje prava čarolija. Recept je izuzetno jednostavan i možete da ga pravite zajedno sa decom, a klincima će posebno biti zanimljivo to što se jagode ređaju kao ražnjići. U Kini se koriste bambusovi štapići, ali vi možete koristiti i klasične drvene štapiće za ražnjiće.

Recept za Tanghulu - ušećerene jagode

Sastojci:

  • domaće jagode
  • šećer
  • voda

Priprema:

Jagode očistite, operite i ostavite da se osuše. Dok se suše možete ih nabosti na jedan kraj ražnjića. Zatim pripremite sirup - koristite šećer i vodu u razmeri 2:1. Sipajte šećer i vodu u dublji tiganj ili šerpu i ostavite da se kuva na srednjoj vatri. Kada sirup proključa, ubacite u njega drveni štapić, a zatim ubacite umočeni deo štapića u vodu sa ledom. Ukoliko se šećer odmah stvrdne na štapiću u ledenoj vodi, onda je spreman za jagode.

Smanjite vatru i ostavite sirup na njoj kako se ne bi stvrdnuo. Umačite jagode u sirup, pa ih stavite da odstoje na papiru za pečenje da se šećer stegne. Ako ste nestrpljivi, možete jagode umočene u šećer staviti u ledenu vodu i brže će biti spremne. Ukoliko ređate na ražnjić više od jedne jagode, koristite kašiku kako biste ih sve ravnomerno premazali sirupom. Uživajte u slatko-hrskavo-sočnom ukusu.

Izvor: Yumama