Kakvu tortu praviti za prvi rođendan vaših mališana? Pronašli smo odličan recept...

Pronašli smo idealan recept koji je potpuno zdrav, a i sigurno će se svideti vašem malom slavljeniku.

Studio 54 - Alex Stokelj Gorenje

Zaista ne morate da budete majstor u kuhinji da biste sami napravili ukusnu i zdravu tortu za vaše dete. Kada dođe do momenta proslave prvog rođendana, najbolje bi bilo da pripremite jednu malu, zdravu tortu koja je samo za slavljenika i njegove vršnjake, a zatim i sve one poslastice namenjene starijoj deci i ostalim gostima. Ovo je važno zato što odrasli imaju nepce koje je naviklo na previše soli i šećera, dok mališani imaju tu sreću da uživaju u prirodnim i blagim ukusima.

Uzevši sve ovo u obzir, pronašli smo idealan recept koji je potpuno zdrav, a i sigurno će se svideti vašem malom slavljeniku.

Potrebno vam je:

  • 1,5 zrela banana (oko 170 g)
  • 40 g urmi (namočenih preko noći)
  • 70 g ekstra devičanskog kokosovog ulja
  • 120 g integralnog pirovog brašna
  • na vrhu kašičice mlevene vanile
  • manji prstohvat soli
  • kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 80 g kravljeg ili biljnog mleka (može i višak tečnosti koji ostane od kokosovog mleka za izradu fila)

Fil:

  • 400 g kokosovog mleka (prethodno ga držite 24h u frižideru, kako bi se odvojio tečni od tvrđeg dela)
  • 125 g borovnica (ili nekog drugog voća po vašem izboru)

Banane i omekšane urme stavite u blender, a zatim prebacite u posebnu posudu u koju treba da dodate otopljeno kokosovo ulje i dobro promešajte. To sve možete uraditi u Gorenje kuhinjskom robotu, koji je dizajniran tako da sadrži blender, posudu za mešanje i mašinu za mlevenje. Uz to što je multifunkcionalan, sadrži posude i delove od nerđajućeg čelika koji se mogu prati u mašini za sudove.

Studio 54 - Alex Stokelj  Gorenje mikser

Na Gorenje kuhinjskom robotu možete izabrati između šest nivoa brzine da biste pratili čak i najzamršenije recepte. Bićete efikasni u bilo kojoj fazi pripreme – kada mutite puter, mesite dizano testo ili tučete veliku količinu belanaca. Vakumske nožice osiguravaju stabilnost uređaja čak i pri maksimalnoj radnoj brzini.

Studio 54 - Alex Stokelj  Gorenje

Nakon toga, stavite suve sastojke koje ste izmešali sa strane, brašno, sodu, prašak za pecivo i vanilu i ravnomerno izmešajte sa smesom od banane, kada to uradite dodajte i mleko. Polovinu prebacite u mini kalup za torte. Zagrejte rernu na 175° i pecite kolač 30-35 minuta, isto toliko pecite i drugu polovinu biskvita, a onda ostavite da se potpuno ohladi.

Što se tiče pripreme fila, izdvojite tvrđi deo mleka i dobro izmešajte u posudi koju ste držali nekoliko sati u zamrzivaču. Mešanje možete uraditi u Gorenje kuhinjskom robotu, jer on dolazi opremljen sa nastavkom i kukom za mešanje. Oni imaju snagu i brzinu, a istovremeno i dovoljno osetljivosti i finoće kako bi odlično izmešali sve, od guste smese za keks do delikatne pene od belanaca. Snažan motor kao od šale odrađuje mućenje i mešenje.

Pre toga skuvajte borovnice dok potpuno ne omekšaju i stvori se pire. Ostavite ga da se ohladi, pa spojite sa drugim delom. Deo fila stavite između dva biskvita, a ostatkom premažite spoljni deo torte. Dobro ohladite tortu pre serviranja, najmanje preko noći i ukrasite je svežim borovnicama.

Studio 54 - Alex Stokelj  Gorenje

(Promo)