Zaista ne morate da budete majstor u kuhinji da biste sami napravili ukusnu i zdravu tortu za vaše dete. Kada dođe do momenta proslave prvog rođendana, najbolje bi bilo da pripremite jednu malu, zdravu tortu koja je samo za slavljenika i njegove vršnjake, a zatim i sve one poslastice namenjene starijoj deci i ostalim gostima. Ovo je važno zato što odrasli imaju nepce koje je naviklo na previše soli i šećera, dok mališani imaju tu sreću da uživaju u prirodnim i blagim ukusima.
Uzevši sve ovo u obzir, pronašli smo idealan recept koji je potpuno zdrav, a i sigurno će se svideti vašem malom slavljeniku.
Potrebno vam je:
- 1,5 zrela banana (oko 170 g)
- 40 g urmi (namočenih preko noći)
- 70 g ekstra devičanskog kokosovog ulja
- 120 g integralnog pirovog brašna
- na vrhu kašičice mlevene vanile
- manji prstohvat soli
- kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 80 g kravljeg ili biljnog mleka (može i višak tečnosti koji ostane od kokosovog mleka za izradu fila)
Fil:
- 400 g kokosovog mleka (prethodno ga držite 24h u frižideru, kako bi se odvojio tečni od tvrđeg dela)
- 125 g borovnica (ili nekog drugog voća po vašem izboru)
Banane i omekšane urme stavite u blender, a zatim prebacite u posebnu posudu u koju treba da dodate otopljeno kokosovo ulje i dobro promešajte. To sve možete uraditi u Gorenje kuhinjskom robotu, koji je dizajniran tako da sadrži blender, posudu za mešanje i mašinu za mlevenje. Uz to što je multifunkcionalan, sadrži posude i delove od nerđajućeg čelika koji se mogu prati u mašini za sudove.
Na Gorenje kuhinjskom robotu možete izabrati između šest nivoa brzine da biste pratili čak i najzamršenije recepte. Bićete efikasni u bilo kojoj fazi pripreme – kada mutite puter, mesite dizano testo ili tučete veliku količinu belanaca. Vakumske nožice osiguravaju stabilnost uređaja čak i pri maksimalnoj radnoj brzini.
Nakon toga, stavite suve sastojke koje ste izmešali sa strane, brašno, sodu, prašak za pecivo i vanilu i ravnomerno izmešajte sa smesom od banane, kada to uradite dodajte i mleko. Polovinu prebacite u mini kalup za torte. Zagrejte rernu na 175° i pecite kolač 30-35 minuta, isto toliko pecite i drugu polovinu biskvita, a onda ostavite da se potpuno ohladi.
Što se tiče pripreme fila, izdvojite tvrđi deo mleka i dobro izmešajte u posudi koju ste držali nekoliko sati u zamrzivaču. Mešanje možete uraditi u Gorenje kuhinjskom robotu, jer on dolazi opremljen sa nastavkom i kukom za mešanje. Oni imaju snagu i brzinu, a istovremeno i dovoljno osetljivosti i finoće kako bi odlično izmešali sve, od guste smese za keks do delikatne pene od belanaca. Snažan motor kao od šale odrađuje mućenje i mešenje.
Pre toga skuvajte borovnice dok potpuno ne omekšaju i stvori se pire. Ostavite ga da se ohladi, pa spojite sa drugim delom. Deo fila stavite između dva biskvita, a ostatkom premažite spoljni deo torte. Dobro ohladite tortu pre serviranja, najmanje preko noći i ukrasite je svežim borovnicama.
(Promo)