NE BACAJTE PARE NA DEČIJE TORTE: Ukrasite je sami, evo kako da napravite fondan i figuricu koju deca obožavaju (VIDEO)

Naučite kako sami da ukrašavate dečije torte sa fondanom.

Shutterstock, Printskrin, TikTok/tigga_mac Dečija torta ukrašena fondanom

Ukrašavanje dečijih torti fondanom danas je postalo vrlo skupa investicija ukoliko želite da vam to obavi profesionalac. Čitavo bogatstvo potrebno je za jednu dečiju rođendansku tortu, a uz malo mašte i sami možete da je ukrasite.

Ukoliko ste ljubitelji fondana, možete ga kupiti po povoljnim cenama i sa njim prekriti tortu i praviti razne figure, ali ukoliko imate vremena, možete ga i sami napraviti. Rođendan vašeg deteta će biti još lepši kad znate da ste sami bili zaduženi za ukrašavanje torte.

Za pravljenje fondana potrebno je:

  • 1 kesica želatina u prahu
  • 50 ml hladne vode za želatin
  • 20 ml za fruktozu
  • 100 gr fruktoze ili dekstroze
  • 1 velika kašika glicerina
  • 900 gr šećera u prahu

Priprema:

Želatin stavite u manju posudu, prelijte ga vodom i pustite da nabubri. Fruktozu ili dekstrozu stavite u drugu posudu i takođe prelijte vodom. Stavite na ringlu da se istopi. Mešajte sve vreme dok ne počne da ključa, pa i neka vri tri sekunde, a zatim sklonite sa ringle i dodajte jednu punu supenu kašiku glicerina i nabubreli želatin. Promešajte da se sve sjedini.

U vanglicu naspite 500-600 gr šećera u prahu, a ond apostepeno sipajte istopljen šećer i mešajte kašikom. Povremeno dodajite još šećera u prahu, a onda sve prebacite na radnu površinu i sa ostatkom šećera dobro umesite smesu.

Gotov fondan ostavite 30 minuta na površini gde ste ga mesili da se prohladi, a onda ga stavite u dobro zatvorenu kesu i čuvajte na sobnoj temperaturi. Najbolje je da se iskoristi u naredna 2-3 dana zato što je onda najlakše raditi sa njim ali ga možete čuvati i mesec dana ako želite.

Ovako spremljen fondan najbolje je da bojite gel bojama, a od njega možete da pravite sve što zamislite. Mi vam donosimo snimak koji će vam pomoći da figuru majmunčića napravite kao pravi profesionalac. Pogledajte kako je jednostavno:

This browser does not support the video element.

Kako napraviti majmuna od fondana  TikTok/tigga_mac

(Yumama)