KAKO DA NAUČIM DETE DA DUŽE SPAVA UJUTRU: Roditelji prave greške koje utiču na rano ustajanje, promenite ove navike

Možda niste svesni, ali zbog ovih stvari vaša deca se bude rano.

Shutterstock

Borba da vam dete zaspi je dovoljno teška, ali naterati ga da duže spava za mnoge roditelje je nemoguća mislija.Ispostavilo se da mame i tate često prave tri greške koje utiču na to da se dete rano budi, ali srećom nije kasno da ih ispravite i rešite i ovaj problem.

Pedijatar Ema Habard ističe da rano buđenje nije nešto sa čim treba da se pomirite, to nije želja ni zahtev vaše bebe, već "trenutni obrazac u kome se nalazite". Evo šta treba da uradite ako želite da vaše dete ujutru duže spava.

Pratite raspored spavanja

"Treba da se napravi rutina i da se što manje izlazi iz nje. Ukoliko dete preko dana ima ritam spavanja koji poštuje, sigurno će bolje i duže spavati noću, a ako je preumorno to će mu poremetiti san. Takođe nemojte da im dozvolite da previše spavaju preko dana, noću će da povilene", upozorila je Habard.

Shutterstock  Deca bude roditelje

Održite tišinu i tamu

Roditelji se često trude da jutro ugrabe za sebe i sređivanje kuće dok se dete ne probudi, ali ako ono shvati da niste u krevetu ili čuje buku vrlo je moguće da će odmah ustati nakon vas. Probajte da zamračite sobu kako ne bi ušla sunčana svetlost i razbudila ih, a vi u tišini popite kafu, posao i sređivanje ostavite za kasnije", savetovala je pedijatrica.

Naučite ih da se uspavaju samostalno

"Što su deca više vezana za vas i navikla su da zaspe i spavaju u vašoj blizini, onda je sigurno da će se buditi na svaki vaš trzaj i odsustvo iz sobe. Ako nauče da se sama probude i utonu u san, onda će sigurno i duže spavati bez obzira da li ste vi tu ili ne",rekla je Habard i posavetovala za kraj:

Potrebno je samo da budete strpljivi i da se držite pomenutih pravila, koja će sigurno promeniti navike vaših mališana.

(Yumama)