UPS, DETE ME VIDELO GOLU: Stručnjaci otkrivaju koliko takav prizor može biti trauma za mališane

Neizbežno je da će te se kad tad susresti sa ovakvom situacijom, da li to treba da bude normalnost ili neprijatnost za dete.

Shutterstock

Možemo se našaliti i reći da je jedina osoba koja bi trebala mamu videti golu je tata, i obrnuto. Jer na to su mame i tate pristali, dok deca sigurno nisu.

 Deca golotinju isprva doživljavaju sa znatiželjom, ako dođe do toga očekujte lavinu pitanja.

"Mama, zašto ti grudi vise?", mama, je li ti otpala piša?", zašto imaš dlake?" i slično samo su neka od pitanja na koja ćete možda teško smisliti odgovor.

Za početak ćete se verovatno nasmejati, a dalji razgovor zavisi će pre svega od toga koliko ste vi voljni da otvoreno sa detetom pričate o tome.

Koliko god vam čudno zvučalo ako i vama i vašoj deci odgovara osećaj slobodne golotinje, u tome nema ništa loše, tvrdi bloger o roditeljstvu i urednik antologije o majčinstvu Norman Netman. "Golotinja, kada se odvija u vašem domu i kad je 100 posto neseksualna, neće traumatizirati dete, pogotovo ako su svi saglasni i ako se svi osećaju ugodno", smatra on.

Deca će vam dati do znanja kada je vreme da prestanete biti goli pred njima - obično u trenutku kada odluče da ne žele biti goli pred vama, veruju neki stručnjaci.

Kako deca odrastaju, ona razvijaju vlastiti osećaj želje za privatnošću u blizini drugih.

Shutterstock  Šokirana deca

Amanda Rodrigez, majka trojice dečaka, rekla je da je sa svakim od svojih sinova dostigla tačku, obično najkasnije u uzrastu od 5 godina, kad je zaključila da više nije u redu da bude gola u njihovoj blizini.

Jedan razvedeni otac troje dece, s druge strane se čvrsto postavio u stavu za zabranu golotinje pred decom. "Bilo bi vrlo teško naučiti decu bilo kakvom osećaju privatnosti, skromnosti i poniznosti kada bi roditelj smatrao da je u redu biti gol pred svojom decom. To bi takođe pokrenulo pitanja i razgovore na koje deca možda nisu spremna", rekao je.

Čini se da nema konkretnih naučnih objašnjenja koja bi vas mogla usmeriti na odluku o tome je li slobodna golotinja u porodici dobra ili loša za vašu decu, u kojoj meri niti do kog uzrasta. Neke studije na tu temu nisu bile dovoljno iscrpne, a često su imale potpuno protivrečne rezultate.

Na primer, jedna studija nije utvrdila negativan uticaj na adolescente koji su svoje roditelje redovno viđali gole u uzrastu od 3 i 6 godina, ali druga studija zaključila je da su deca između 6 i 11 godina čiji su roditelji bili slobodni po pitanju golotinje razvila preterano ležerne stavove o seksu i bila sklonija promiskuitetnom životu.

(Yumama)