Duško Ilijević je valdorfski vaspitač s dvadesetak godina neposredne pedagoške prakse u radu s decom ali i odraslima. Veoma je popularan kreator na društvenim mrežama gde deli korisne i praktične savete roditeljima kako da se izbore sa svim izazovima vaspitanja, tantrumima, korišćenjem ekrana, postavljanju granica i sličnim izazovima. U jednom od postova pozabavio se i socijalizacijom, načinom na koji deca stiču drugare, uče se toleranciji i uklapanju u kolektiv.

Kako da dete stiče prijatelje TikTok/stricek_dusko

Tim povodom je poručio roditeljima:

“Znaš šta? Postoji jedna stvar koju svaki roditelj treba da zna: do četvrte godine vaše dete treba da nauči kako da bude neko sa kim drugi uživaju da provode vreme. Da, dobro ste čuli. Ne radi se samo o čitanju i brojanju, ovde govorimo o društvenim veštinama.

Prvo, empatija. Učimo ih da razumeju i osete ono što drugi osećaju. To znači deliti igračke, biti ljubazan, pokazati brigu.

Drugo, komunikacija. Učimo ih kako da pričaju, slušaju, izražavaju svoje misli i osećanja na zdrav način. Ovo ne znači samo razgovor; znači i slušanje.

Treće, poštovanje. Učimo ih da cene druge, njihove razlike i sličnosti. Da, svako dete je posebno, ali svako dete treba da nauči da poštuje druge.

I na kraju, deljenje. Učimo ih da je deljenje briga, da je to način da pokažemo da nam je stalo.

Zapamtite, vaše dete će biti deo društva. Njihov odnos sa drugima počinje sa vama. Vi ste njihov prvi učitelj, njihov vodič. Način na koji ih vaspitavate ne oblikuje samo njihov karakter, već i svet u kome će živeti.”

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Digitalna demencija kod dece TikTok/stricek_dusko