Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Ne zaboravite da su deca osetljivija nego što mislimo': Psiholog o posledicama razvoda roditelja

"Svaki roditelj mora da se trgne iz svog bezizlaza ako mu je stalo do svojih najdražih i da bude roditelj detetu, umesto da ono mora da preuzme tu ulogu."

  Izvor: Foto: Shutterstock 609100724

Jedna od najstresnijih epizoda u životu mališana može da ima samo dve reči - razvod roditelja. Posledice raspada porodice mogu da budu višeslojno bolne po najmlađe članove, pa stručnjaci upozoravaju roditelje da, iako se i sami nalaze u procesu životne tranzicije, povedu računa o mentalnom zdravlju svojih najmlađih.

Marija Vicković, psiholog i psihoterapeut, kaže da porodični rez nikada nije prijatan, ali da situaciju dodatno otežava kada odrasli misle da je njima najteže.

Povezane vesti

Povezane vesti

Roditelji često ostave dete da se samo bori...

"Nikome nije lako, samo ne smete da zaboravite da su deca osetljivija nego što to izgleda, pa ih nikako ne smemo potceniti u izrazu bola. Svaki roditelj mora da se trgne iz svog bezizlaza ako mu je stalo do svojih najdražih i da bude roditelj detetu, umesto da ono mora da preuzme tu ulogu. To se, nažalost, neretko dešava", kaže Vickovićeva.

Kao česta slika posle razvoda pokazalo se zanemareno dete, ostavljeno da se samo nosi sa činjenicom da više ne živi sa oba roditelja.

"Sa ovim se često susrećemo, pa dok ranjena majka i sebični otac (ili obrnuto) obrate pažnju na njega, ono se već povuklo u sebe, udaljilo od vršnjaka, postalo depresivno ili agresivno, naređalo loše ocene i neopravdane izostanke u školi", ističe psihoterapeut.

Rutina je ključ

Neophodno je i očuvati onu dobru rutinu u mesecima posle razvoda. Da bi dete nastavilo dalje, ne sme da prekine sa svojim hobijima, važno je da ide na treninge i druži se sa vršnjacima onako kako je to činilo ranije.

Očajna deca traže pažnju kada više niko ne obraća pažnju na njih.

Jednostavno, dete nesvesno traži pažnju u okolnostima u kojima više niko ne obraća pažnju na njega, a ovo su samo neki od poteza očajnih malih bića.

I otuda apel roditeljima da se okrenu mališanima. Razgovor sa detetom bi trebalo da bude nezaobilazna dnevna rutina, kojom će mu odrasli pružiti osećaj sigurnosti i podrške, ohrabriti ga i pomoći da izrazi svoja osećanja u vezi sa razvodom koji mu je promenio život naopačke.

Dve godine pate

I ne bi trebalo zaboraviti da je mališanima potrebno i do dve godine da se naviknu na činjenicu da više ne žive sa oba roditelja. Emocije će kad-tad isplivati kao erupcija!

Otvoren razgovor sa detetom pomoći će i njemu i vama, jer ako se emocije potiskuju, one kad-tad moraju da isplivaju, a to se obično desi u vidu snažne erupcije sa dalekosežnim posledicama.

"Osim toga, vrlo je značajno da ga ne opterećujete negativnim osećanjima i ne trujete pričama koje ne idu u prilog vašem bivšem supružniku. Potrudite se da ga oslobodite osećaja krivice za vaš razvod, kao i mržnje prema ocu ili majci koji su nastavili život dalje",  savetuje psihoterapeut.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica