Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Ti si loš roditelj': 6 rečenica koje nikada ne smete izgovoriti pred decom

Ne zaboravite, deca sve čuju! Neke stvari ne smete govoriti pred njima.

  Izvor: Foto: Shutterstock 1156208680

Deca upijaju više nego što odrasli misle. Mogu da čuju stvari za koje mislimo da su izgovorene tiho. Mogu da primete naš bes i nesuglasice između partnera, čak i ako to pokušavaju da sakriju. Takođe, deca se osećaju sigurnije ako su njihovi roditelji srećni i ako se međusobno dobro slažu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Zato, važno je da znate da ponašanje roditelja može ostaviti trajne posledice na decu.

Naime, neke stvari se mogu izgovoriti u trenucima besa i neslaganja, ali dečji mozak koji prolazi kroz emocionalni razvoj može dati preveliku važnost onome što čuje i nositi to sa sobom do kraja života.

Izdvojili smo 6 stvari koje nikada ne bi trebalo da kažete partneru pred decom: 

"Ti si loš roditelj"

Ako dete to čuje, verovatno će podržati jednog roditelja i nesvesno smanjiti svoje mišljenje o drugom. To, dakle, može imati trajni negativni uticaj na detetov odnos s jednim roditeljem - ili onim koji je to rekao ili onim za koga je rečeno.

Takođe, zbog toga će se i vaš partner osećati osuđeno i neprijatno. Zapitajte se: Kako biste se vi osećali kad bi vam to neko rekao?

"Ta odeća ti uopšte ne pristaje"

Iz ove naizgled jednostavne rečenice dete može pročitati mržnju i netrpeljivost. Osim toga, to se može shvatiti kao ponižavanje partnera, što bi dete opet moglo da natera da zauzme stranu ili da se i ono prema njemu ponaša na isti način. Kada deca vide da je jedan roditelj preterano kritičan prema drugom, može se desiti da pomisle da je u redu da ga i oni kritikuju.

"Ti si kriv/a"

Deca na roditelje treba da gledaju kao tim koji radi zajedno. Ako se roditelji ne slažu oko metoda vaspitanja, deca će to primetiti i verovatno iskoristiti u svoju korist.

"Ne možeš ti to da uradiš"

Ako to čuje, dete bi moglo da smanji sopstvene vidike i da odustane od pokušaja. To bi ga takođe moglo navesti da pomisli kako jedan roditelj nije sposoban da ostvari sopstvene ciljeve.

"Glup/a si"

Ukoliko dete čuje kako jedan roditelj to govori drugom, možda će zaista početi da misli da je jedan roditelj glup ili beskoristan - čak i ako je to izgovoreno u trenutku besa. Nakon toga dete će da traži dokaze koji će to podržati i dokazati da je drugi roditelj u pravu.

"Ostavljam te"

Ukoliko želite razvod ili želite da odete, o tome morate da razgovarate s partnerom, ali ne da to vaša deca čuju. Ako to mališani čuju, njihova reakcija može biti stresna i mogu steći utisak da ih ne volite.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica