Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kada detetu dosadi onlajn nastava? 4 korisne strategije za roditelje

Ukoliko im je dosadno, imaju loše rezultate, ako su nezainteresovani ili pak tužni zbog celokupnog sistema školovanja, pokušajte da im pomognete, ali pažljivo!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Meseci i meseci učenja na daljinu, kratkotrajnih odlazaka u klupe pod izmenjenim uslovima, promene... Ni roditeljima nije lako da sve isprate, a kako li je tek deci? Sigurni smo da su iscrpljeni! Ne možemo ih kriviti što im teško padaju promene, što se pokazuju drugačije nego što smo očekivali, što im neke stvari teže idu od ruke.

Povezane vesti

Povezane vesti

Sve je to potpuno razumljivo shodno situaciji u kojoj su se našli. Nemojte ih kriviti, ali im pomozite. Vaš uticaj će sigurno biti značajan za mališane. Pogledajte šta možete uraditi:

Ako dete ne želi da učestvuje

Potrudite se da izbegnete pitajne ' Kako je u školi'. Umesto toga porazgovarajte sa detetom. 'Škola je potpuno drugačija sada. Koje bi dobre strane mogao da izvučeš? Šta je to što ti se ne dopada?'

Ako je detetu preselo da sedi pored računara i uči, pokušajte da vreme kada je na pauzi pretvorite u period bez tehnologije. Crtajte, vežbajte ili se prošetajte.

Ako se dete uznemiri kada pokušate da pomognete

Vaše dobre namere nekada mogu izgledati preterano za dete. Kako biste izbegli to 'takmičenje' sa detetom, probajte da postavite radoznala pitanja. Na primer, ako odgovaraju na neko otvoreno pitanje, pustite tri do deset sekundi nakon odgovora da se dete presabere. Ukoliko imaju problem da odgovore ili daju pogrešan odgovor, najbolje je da krenete sa stavom: 'Hajde da proverimo šta je to nastavnica rekla, ako ti je nešto promaklo' ili 'Možda da još jednom pogledaš postavljeno pitanje'.

Ako detetu sve to mnogo teško pada

'Uspećeš ti to' nije dobar stav. Pokušajte da pitate polako da li je sve u redu, a potom se zahvalite. Podstaknite dete da govori emocije i objasnite da je važno da se međusobno podržavate. Svaki problem je lakši ako se podeli.

Ako je detetu dosadno, probajte da istražite u kom smislu. Možda im fali izazova, ili pak ne razumeju gradivo. Ako mislite da je dete stvarno u depresiji ili anksiozno, probajte da pronađete strategiju, a ukoliko jepotrebno obratite se i stručnjaku.

Ako dete ne napreduje

U toj situaciji probajte da poradite na detetovim sposobnostima oflajn. Dajte mu da prepiše listu namirnica, da vam pokaže krug, kvadrat i slične oblike dok se šetate. Pronađite kreativan način da lakše usvoji potrebne veštine za školu.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica