Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako su pričali loše o svom izgledu, verovatno imate problem sa samopouzdanjem: Kako roditeljsko ponašanje utiče na nas

Mnoge studije su zaključile da roditeljsko ponašanje ima veliki uticaj na razvoj deteta.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Bilo da su vam roditelji najbolji prijatelji ili da se baš i ne slažete sa njima, vaš odnos s majkom i ocem uticao je na ono što ste vi danas. Nema savršene formule za dobro odgajanje, ali su mnoge studije zaključile šta bi bilo dobro raditi prilikom odgajanja dece, piše Business Insider.

Otkrivamo vam 10 načina na koje ponašanje roditelja utiče na oblikovanje ličnosti.

1) Ako su vas roditelji terali da radite kućne poslove, vi ste nezavisniji

Ako ste odrastali sa roditeljima koji su vam konstantno zvocali zbog toga što ne nameštate krevet, pa ste počeli to da radite, treba da im budete zahvalni. Deca koja su tokom odrastanja obavljala kućne poslove, odrasla su u odgovorne ljude koji obavljaju svoj deo posla i ne čekaju da neko drugi to učini za njih. Osim toga, oni su bolje sarađivali sa svojim kolegama i imali su veći nivo empatije.

Jedna studija sa Harvarda je došla do zaključka da su odrasli koji su u detinjstvu obavljali kućne poslove srećniji od onih koji nisu. Deca su naučila da moraju da rade kako bi postigli nešto, pa im u kasnijem životu to nije predstavljalo problem.

2) Ako su vas naučili društvenim veštinama, najverovatnije ste završili fakultet i imate dobro plaćeni posao

Studija koja je pratila 700 dece iz Amerike tokom više od 20 godina otkrila je da su oni koji su naučeni da pomažu drugima i sarađuju sa vršnjacima dostizali više obrazovanje, pa samim tim i završavali na bolje plaćenim radnim mestima. Deca bez razvijenih društvenih veština bila su sklonija alkoholizmu i kriminalu.

Povezane vesti

3) Ako su vam roditelji pričali bele laži, najverovatnije imate problem sa poverenjem

Roditelji koji su lagali svoju decu kako bi ih zaštitili ili kako ne bi morali da vode teške razgovore sa njima, više su im naštetili nego što su im pomogli. Belim lažima oni su zapravo oštetili svoj odnos sa decom, a nisu ih suočili sa činjenicom da svet može biti strašan. Kada deci pričate istinu, oni će prvo imati poverenja u vas, a onda kasnije u životu i u druge ljude.

4) Ako su pričali loše o svom izgledu, velika je verovatnoća da imate problem sa samopouzdanjem

Čak i ako roditelji govore lepo o izgledu svoje dece, negativnim komentarima na račun vlastitog izgleda i dalje vrše loš uticaj. Ako slušaju svoje roditelje kako nekoga nazivaju debelim ili imaju ružne komentare za nečiji izgled, to deci stvara sliku o tome šta je dobar, a šta loš izgled, pa se celog života trude da uklope u taj standard, a sve vreme ostaju nesigurni u sebe.

Povezane vesti

5) Ako su roditelji imali velika očekivanja od vas, verovatno ste bili bolji u školi

Studija iz 2015. godine došla je do zaključka da deca čiji roditelji očekuju mnogo od svojih naslednika imaju bolji uspeh u školi od dece čiji se roditelji ne nadaju velikim stvarima. Ovo se pokazalo tačnim i u porodicama sa visokim i sa niskim primanjima.

6) Ako vam je majka išla u srednju školu ili na fakultet, verovatno ćete i vi

Deca koju su rodile mlade majke koje nisu završile srednju školu uglavnom idu majčinim stopama i ne završavaju srednju školu, a još manji broj njih dođe do fakulteta, tvrde istraživači sa Univerziteta u Mičigenu, koji su 2014. sproveli studiju koja se bavila ovom temom. S druge strane, deca majki koje imaju srednje i visoko obrazovanje uglavnom su završavala na fakultetima.

7) Ako vam je majka bila pod stresom, verovatno ste loši u matematici

Vreme koje roditelji provedu sa svojom decom između njihove 3. i 11. godine svakako ima utucaja na njihovo akademsko postignuće i emocionalno stanje. Ipak, najveći uticaj ima mentalno stanje roditelja, posebno majke. Jedna studija iz 2015. godine otkrila je da, kada su majke pod stresom, neispavane ili nervozne, to može dovesti do emocionalnih problema i problema u ponašanju deteta, između ostalog i do slabijeg uspeha u područu matematike.

Povezane vesti

8) Ako ste žena, a vaša majka je radila, zarađujete više od žena čije majke su bile domaćice

Studija Harvardske škole biznisa otkrila je da ćerke majki koje su bile zaposlene tokom njihovog odrastanja zarađuju 23 posto više nego ćerke onih koje su bile domaćice. Osim toga, one stiču više obrazovanja i dolaze na menadžerske pozicije češće nego druge žene.

9) Ako vam je majka pokazivala ljubav i bila pažljiva dok ste bili beba, veća je verovatnoća da ste bili bolji u školi

Kada roditelji naprave ugodnu atmosferu punu ljubavi u prve tri godine života svog deteta, veće su šanse da će ono imati bolje ocene u školi, zaključila je jedna studija iz 2017. godine.

10) Ako su vas roditelji naučili da verbalizujete svoje osećaje, manji je rizik da ćete se razvesti

Ako su vas majka i otac navodili da izražavate svoja osećanja i opisujete složene emocije, lakše ćete komunicirati u vezama i u braku. To vam može pomoći da rešite konflikte koji drugim ljudima predstavljaju velike i nepremostive probleme.

Zapratite nas i na Instagramu!

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica