Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavnici roditeljima: 'Evo šta nam je potrebno od vas kako bi izgradili kvalitetan odnos'

Učitelji i nastavnici su veoma važne osobe u životu vašeg deteta, te je veoma važno da sa njima izgradite dobar odnos - da budete 'na istoj strani' i da se međusobno razumete i podržavate.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta je to što je nastavnicima važno i potrebno od strane roditelja kako bi odnos bio kvalitetniji, otkrio nam je upravo jedan prosvetni radnik. 

1. Poverenje

Potpuno razumemo. Ostaviti dete nekome koga jedva poznajete, a verovati da će ono biti bezbedno i voljeno, nije sasvim jednostavno. Ali, mi volimo ono što radimo. Radimo to zato što volimo decu -  vašu decu. Želimo najbolje za svako dete i rado zadovoljavamo njihove potrebe i ispunjavamo želje. 

Zauzvrat, mi nećemo osuđivati vaše metode vaspitanja. Pričajte nam o dešavanjima u vašem domu i o tome koje uspešne metode vaspitanja vi primenjujete. Vollimo da znamo kako žive naši učenici van učionice. To nam pruža mogućnost da se povežemo i sa vama i sa detetom i eventulano utvrdimo da li nešto propuštamo. Što smo povezaniji to će poverenje biti veće. 

Povezane vesti

2. Poštovanje

Vi ste detetu prvi i njvažniji učitelj. Ako želite da me vaše dete poštuje, ono će to najbolje naučiti od vas. Kada uđete u učionicu najbolje bi bilo da se oboje potrudimo da ostvarimo dobar kontakt očima, da se pozdravimo i ako je moguće proćaskamo. Mi ćemo takođe ukazati poštovanje ne samo vama, već i vašem detetu. 

3. Komunikacija

Najbolje je da se dogovorimo da pričamo o svemu što je važno a u vezi je sa detetom. Ako se detetu dogodi nešto van škole to će uticati na sve ostalo. Kako se dete nosi sa stresnim situacijama je osnovi faktor odnosa između nas i deteta.

Pomenite svaku stresnu situaciju koja je mogla da ima uticaj na dete, možda je to selidba ili možda smrtni slučaj u porodici. Čak i kratak imejl o eventulanom psihičkom stanju vašeg deteta nam znači. To će nam pomoći da problem rešimo brže i efikasnije. 

Povezane vesti

4. Otvorenost

Pitanja su uvek dobrodošla a i kritike. Ako se ne slažete oko nekih stvari koje mi primenjujemo, najbolje je da o tome razgovaramo. 

Znam da je teško ali probajte da razumete da mi radimo sa oko 20, 30 porodica, i nemoguće je da svaka od njih bude zadovoljna sve vreme. Mi zapravo i ne pokušavamo da usrećimo svaku porodicu već da se na što bolji način dogovorimo i predupredimo potencijalne probleme. 


Foto: Shutterstock

5. Zahvalnost

Zamislite prostoriju punu gladnih, pospanih mališana koji imaju potrebu da izraze emocije i koji to uglavom i rade vrišteći, plačući, smejući se.

"Hvala" od vas mi znači. To cenim i više nego što možete da zamislite, ali zahvalnost možete da mi ukažete i na druge načine. Možete da se ponudite da pročitate neku priču ili kupite nešto što nije skupo ali bi deci u učionici bilo korisno. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica