Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 načina na koje vređamo decu

Često nenamerno, roditelji mogu da povrede osećanja svog deteta. Kako bi izbegli takve situacije morate da razumete kako se deca osećaju u tim situacijama.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sve što radimo u životu naše dece, vraća se trostruko. Ako dete raste u poverenju – učiće da ima poverenje u druge, ako dobijaju ljubav i podršku, oni će sami postaju pažljivi i brižni.

Ali, postoje strašne greške koje odrasli čine pod uticajem ljutnje ili ravnodušnosti, a da ne razmišljanju o tome u šta bi se to moglo pretvoriti u duši malog deteta.

Odrasli vređaju decu kada ih...

...ne razumeju

Kad sam imala 13 godina, zaljubila sam se. Eugen je bio odličan đak i bio je idealan u mojim očima. Međutim, on nije obraćao nikakvu pažnju na mene, a ja sam plakala. Majka je pokušavala da me uteši, govoreći potpunu besmislicu: "Pa šta je tebi?! To je tako neozbiljno. Sve će to proći za godinu dana!". A ja nikako nisam želela da moje stanje zaljubljenosti prođe.

Puno godina kasnije sam videla istu scenu u jedom filmu, a iša je ovako:

"Mama, volim Katu!"

"Oh, ne budi smešan. Imaćes milion takvih "Kata"..."

"A zašto vi, roditelji, sve znate unapred za nas?"

Povezane vesti

...ne podržavaju

Mali Karuso je trčao kući iz škole u suzama: "Majko! Učitelj pevanja je rekao da je moj glas kao vetar koji urla u dimnjaku".

"Pa, šta ti govoriš, sine moj! Ne slušaj nikoga. Pevaš kao najlepši slavuj na svetu. Ja to sigurno znam!"

 Uvek recite svojoj deci: "Možeš ti to! Ti ćeš to možeš da savladaš!"- to više inspiriše.

... upoređuju sa drugom decom

"Pogledaj kakva je Anja – uredna i čista. A ti si kao svinja". Zvuči poznato?

Šta majke žele da postignu govoreći takve reči? Osim mržnje prema Anji, teško je izazvati druge emocije.

... im se rugaju

"Ja i mala sestra smo ušli u prodavnicu. Sestra je imala 3 godine, a lice joj je bilo tačkasno - imala je varičele. Prodavačice, kojima je bilo dosadno i koje nisu imale pametnijeg posla, okrenule su se prema nama i počele da urlaju: "Oh, koja je ta lepotica koja je došla kdo nas! Pogledajte je!", u glavi mi je bila samo jedna misao: Gde da nađem pištolj u blizini?"

... vređaju delima i rečima

U osmom razredu, smatrala sam da sam dovoljno zrela i samostalna devojčica. Jednom smo dugo sedeli s tatom rešavajući geometriju, koju je moj mozak kompletno odbijao da razume. A onda me je tata iz očaja i ljutnje klepnuo… po guzi! To nije bilo toliko bolno koliko uvredljivo! Dugo nisam htela s njim da pričam nakon toga. A on nije mogao da shvati što me zaista toliko povredilo.

Povezane vesti

... viču i gube kontrolu nad sobom

Sećam se kako je u porodilištu moja cimerka u sobi, iscrpljena cviljenjem svog novorođenog deteta, zgrabila bebu i počela da trese je i vrišti: "Šta ti je, dođavola, šta još želiš?". Nikada neću zaboraviti ogromne, plave, prestrašene oči deteta, koje nije razumelo šta se događa. Čini mi se da se i ona sama nakon toga sramila.

... ignorišemo

I verujte mi, to je najgore. Japanski naučnik je pokazao celom svetu eksperiment sa biljkama. Tri ista semena su bila posađena u tri tegle. Svako jutro, u prolazu, naučnik je pozdravljao prvu sadnicu i govorio joj lepe reči. Dok je prolazio kraj druge, vikao je i govorio biljci uvredljive i ružne reči.

Treću biljku je jednostavno ignorisao, prolazio pokraj nje, a da je ne pogleda. Nije teško pogoditi šta se dogodilo s biljkama nakon mesec dana. Prva je narasla sočna i zelena, druga se potpuno sasušila dok je od treće ostao samo trulež!

Deca su takođe poput semena: roditelji nakon puno godina, žanju ono što su negovali!

Sada sklonite pogled s monitora i zamislite svoje dete. Bucmast je sa stisnutim šakicama, smešno nabara nos i smeši se celom širinom svojih krezubih usta i u vašem srcu kao odgovor na to budi se nešto veliko i nežno. Ova beba voli vas bezuslovno: u svakom raspoloženju, s bilo kakvim poklonima, samo zato što ste vi njegovi mama ili tata i za taj ćete osmeh dati sve na svetu!

Setite se toga, što je češće moguće, i volite svoju decu!

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica