Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A još juče je bio tako divno dete: 'Borba za moć' između roditelja i tinejdžera

'Borba' tinejdžera i roditelja ume da bude poprilično frustrirajuća i za roditelje i za dete. Saznajte kako da razgovori sa detetom budu konstruktivni.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Neka deca teško prihvataju pravila koja im roditelji postavljaju i sve se završi natezanjem, nagovaranjem pa čak i ozbiljnim svađama. Mnogi roditelji se suočavaju sa ovim problemom a većina ne može da se pomiri sa činjenicom da je njihovo nekada tako divno dete, sada odjednom promenilo ponašanje. Ova nagla i iznenadna promena je blisko povezana sa prethodno uspostavljenim granicama.

Problem je u tome da je tinejdžer verovatno prerastao ove granice a vi ste to propustili. Oni su u periodu kada više nisu plašljivi, i kada verovatno mogu da odu od kuće kada oni to požele i imaju prijatelje kod kojih mogu da prespavaju kada to požele.

Ako ste roditelj koji se bori sa tinejdžerom, potrebno je da znate da je ovo borba u kojoj niko ne dobija. Kao roditelj vi upravljate finansijama i budućnost vašeg deteta ne bi izgledala tako dobro ako bi nastavilo da ima takav odnos sa vama. U stvarnosti, tinejdžeri i ne razmišljaju o svojoj budućnosti kada vam se suprotstavljaju.

Povezane vesti

Tinejdžeri koji se u ovakvoju situaciji su se uglavnim iz nekog razloga pomirili sa lošom budućnošću, a roditelji su uglavnom oni koji od dece mnogo očekuju.

Šta možete učiniti?


Prvi korak: ovo nema veze sa vama

Ovde je jako važno da zanemarite spostvene ego potrebe. Pravila koja postavljate detetu nemaju veze sa vama i nikada nisu imala. Pravila postavljate zbog vašeg deteta i to isključivo u službi njegovog uspešnog odrastanja. Ono što možete da kažete detetu je sledeće:

"Razlog zbog kojeg je vreme koje provedeš u izlasku ograničeno, je zbog tvoje sigurnosti i zbog toga što na taj način učiš da razvijaš samodisciplinu. Da li misliš da ovo nema efekta? Ako je tako volela bih da znam zašto?".

Ovaj pristup, ne samo da je uviđajan, nego dozvoljava detetu da se ne oseti napadnuto i da objasni zašto se ponaša na određeni način.

Povezane vesti

Drugi korak: identifikujte ciljeve i namere vašeg deteta

Za vas je idealno da vaše dete dobija sve petice školi. Zašto? Da li postoji neki poseban cilj oko kojeg ste se vi i vaše dete dogovorili, a što zahteva sve petice? Sledeči put kada budete imali prilike da objašnjvate pravila detetu, možete iskoristiti priliku da sa vašim tinejdžerom otkrijete šta je to što ono želi u budućnosti. Ako vaš tinejdžer nema ideju o tome, probajte zajedno da identifikujete njegove ciljeve i želje vezane za budučnost. Ovo je takođe dobar način da ojačate vaš odnos.

Povezane vesti

Treći korak: razgovarajte o novim pravilima koji su u skladu da potrebama vašeg tinejdžera

Da bi ovaj korak bio uspešan, drugi mora biti potpuno ispunjen. Ako vaš tinejdžer i vi nemate vremena da sednete i porazgovartate o njegovim ciljevima i potrebama, onda možete da postavite neke privremene ciljeve sve dok ne ispunite drugi zadatak.

Razlog zbog kojeg je drugi zadatak tako bitan jeste da ako vaše dete postavi sebi ciljeve, postovanje vaših pravila mora da bude nešto od čega će imati korist, i veliki gubitak ako ih ne poštuje. Ako imate posla sa tinejdžerom koji se budni, i koji ima dosta samopouzdanja, onda on neće imati razlog da postuje vaša pravila.

Ako vi i dete zajedno postavite realne ciljeve koji se tiču njegove budućnosti, dete će mnogo lakše prihvatiti vaša pravila koja mu postavljate.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica