Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti vaspitačice: Budite najvatreniji fanovi svoje dece!

Pomoć za roditelje koji imaju dilemu i podsetnik za mame i tate koji već znaju koliko su pohvala, podrška i konstruktivna kritika važni za pravilan razvoj naše dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li bi decu trebalo često hvaliti? Da li će se naša deca snaći u ovom svetu ukoliko ih učimo pravim vrednostima? Na koji način naša podrška utiče na njihov razvoj? O ovim roditeljskim dilemama, diplomirani vaspitač Nevena Đorđević:

"U odrastanju, kada se dešavaju nejveće promene, kada se upoznajemo sa sobom i svetom koji nas okružuje, važno je da imamo ljude koji veruju u nas i pružaju podršku. Iz porodice, deca crpe sve ono što sa sobom nose u svet. Ako želimo da svet bude bolje mesto za život, onda se potrudite da detetu pružite sve ono što smatrate plemenitim i pozitivnim. Umesto materijalnih stvari, u "kofer života" spakujte mu ljubav, razumevanje, poštovanje, lepe reči, koje više vrede od dukata. 

Povezane vesti

Neko će reći, da ne živimo u svetu gde se to ceni. Grešite! Na ovom svetu uvek je postojalo sve ovo, što postoji i danas. Na vama je da izaberete šta ćete ceniti. Ne treba da vas zanima svet i ono šta drugi vrednuju. Već vaše dete i ono što želite da gledate i divite se celoga života. Ono što će vas ispuniti ljubavlju i ponosom. Svet neće sigurno, zato se usredsredite na svoje dete.

Posmatrajte ga! Svaki korak, koji napravi, bez obzira koliki on bio, pohvalite. Dajte detetu do znanja da ste prisutni, da cenite njegov trud, da primećujete promene u njegovom razvoju, ponašanju, razmišljanju... Oni su svesni kada nešto urade prvi put. Tada su u čudu, potrebna ima je povratna informacija od vas, da li je to dobro.

Ako smatrate da nešto treba korigovati, prvo pohvalite nešto što vam se dopalo. Zatim porazgovarajte o onome što nije. Tada neće shvatiti kao napad, već kao savet kako da se poboljša. Pokažite im da verujete u njihove kvalitete i želite da koračaju napred, a da ste vi tu, kao njihova najveća podrška, njihov "vetar u leđa" koji navija da izdrže i stignu do svog cilja."

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica