Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca na Fejsbuku i Instagramu: Da li društvene mreže opravdano brinu roditelje?

Zabrinutost kada se u istoj rečenici spomenu društvene mreže i deca itekako je očigledna. Međutim, postavlja se pitanje da li konstantno ističemo samo negativnu stranu interneta...

  Izvor: Foto: Shutterstock

U današnjem svetu pretrpanom medijima, jednostavno je pretpostaviti da deci nikako nije mesto na sajtovima poput Fejsbuka i Tvitera. Roditelji se plaše za bezbednost dece, nedovoljan razvitak njihovih veština u stvarnom životu, ali i plavog svetla ekrana koje je štetno za vid.

Dobro mućnite glavom

Primećujete li kako se okrećemo društvenim mrežama kako bismo čitali o temama u vezi sa  negativnim uticajem istih? Tako upadamo u zamku, paradoks, posmatrajući društvene mreže kao nešto loše, umesto da sagledamo sve njihove strane, potencijalne efekte i koristi.

Povezane vesti

Koje su mane društvenih mreža ukoliko ih koriste deca?

Surova istina glasi: deca su u tom slučaju izuzetno eksponirana! Baš iz tog razloga, mnoge društvene mreže zabranjuju pristup pojedincima mlađim od trinaest godina. Međutim, dolazi do nastanka velikog problema kada deca odluče da falsifikuju datum i godinu rođenja bez znanja roditelja.

Jesu li deca zaista izložena velikom riziku u onlajn svetu?

Na neki način, da. Zlostavljanje je postalo znatno učestalije zahvaljujući digitalnoj sferi, s obzirom da svako može otvoriti profil na društvenim mrežama, a pored toga i da iskoristi lažne podatke o sebi. Ta strana interneta izaziva veliki strah kod roditelja, što je svakako opravdano. Mada, ukoliko pronađete način da postavite odgovarajuće granice svojoj deci, možete im pomoći da nauče kako da pametno pristupaju internetu.

Povezane vesti

Prednosti dece na društvenim mrežama: Da, ima i dobrih vesti!

Deca koja zaista rano nauče kako da procesuju društvene mreže poseduju veliki potencijal da ih pametno koriste i ubuduće. U tom slučaju, oni će znati kako da selektuju lažne vesti i primete potencijalne prevare na internetu. 

Dakle, šta možete da učinite za svoju decu?

Ukoliko im omogućite da postepeno i s pažnjom uče, čak će im i društvene mreže kasnije pomoći da očuvaju zdravu perspektivu o međuljudskim odnosima.

Korišćenje interneta, pa i društvenih mreža, nije "dobro" ili "loše", već predstavlja korisnu alatku  - karikaturu realnog sveta, koja deci može pomoći da napreduju brže i efikasnije.

Povezane vesti

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica