Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 upozoravajućih znakova da je vaše dete žrtva zlostavljanja na Internetu

Kako biste što efikasnije zaštitili svoje dete od virtuelnog sveta i potencijalnih zlostavljača, probajte da uočite sledeće znakove koji bi mogli da aludiraju na prećutni problem.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Da li biste ikada dopustili detetu da samostalno šeta ulicama u sred noći? Da li biste ikada dopustili strancu da uđe u vašu kuću i igra se sa njim bez ikakve nadležnosti? Ukoliko vaše dete ima "pametan" telefon, tablet ili kompjuter – to je upravo ono što se trenutno događa.

Internet zlostavljanje je sve prisutnije, a kako se digitalni svet razvija svetlosnom brzinom, tako je neophodno povećati mere predostrožnosti prilikom korišćenja Interneta, posebno kada su deca ili tinejdžeri u pitanju. 

Istraživanja pokazuju da je jedno od petoro dece, na godišnjem nivou, izloženo seksualnom zlostavljanju putem interneta, a tek jedno od njih četvoro se povodom problema poveri roditeljima ili starateljima.

Ukoliko primetite neke od narednih znakova ili promena u ponašanju deteta, postoji realna opasnost da je ono žrtva elektronskog nasilja, te bi trebalo da preduzmete neke konkretne mere: 

1. Dete u telefonu ili u okviru profila na društvenim mrežama ima nepoznate kontakte;

2. Na kompjuteru ili nekom drugom uređaju koje dete koristi, primetili ste pornografski sadržaj;

3. Dete je iznenadna zainteresovano za seksualne odnose i slične teme;

4. Primetili ste da nosi izuzetno skupe komade odeće ili dobija poklone od vama nepoznatih osoba;

5. Izbegava školu i pohađanje časova;

6. Drugačije se ponaša, obično buntovno;

7. Konzumira alkoholna pića ili narkotike;

8. Udaljava se od nekadašnjih prijatelja (iz realnog života) i članova porodice.

Takođe, još jedan potencijalni znak da je vaše dete postalo meta zlostavljača je i prekomerno korišćenje Interneta (više nego uobičajeno ili dozvoljeno). Pored toga, ako primetite da vaše dete konstantno pokušava da sakrije ekran kompjutera od vašeg pogleda – nešto nije u redu.

Ukoliko se pojedini od predstavljenih znakova naknadno pokažu istinitim, u najkraćem mogućem roku prijavite zloupotrebu interneta i ugrožavanje bezbednosti dece na Internetu na broj telefona 19833, ili putem elektronske prijave na portalu www.pametnoibezbedno.gov.rs, a možete i kontaktirati policiju kako biste sprečili neželjene posledice. Takođe, razgovarajte sa detetom kako bi spoznalo pozitivnu stranu Interneta koja obiluje korisnim informacijama, umesto da se zadržava na riskantnim stranicama i profilima usled nedovoljnog poznavanja funkcionisanja digitalnog sveta.

Povezane vesti

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica