Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napadi besa u javnosti: Dve uspešne strategije za umirivanje uplakanog deteta

Gotovo da nema roditelja koji se nije našao u situaciji da mu dete u javnosti histeriše i plačući se baca po podu. Kako reagovati i brzo umiriti uplakano dete, savetuje defektolog-logoped Dragana Filipović.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Temper Tantrum ili ispad plača i besa male dece kod većine roditelja izaziva osećaj bespomoćnosti. Roditelji se sa pravom osećaju osramoćeno kada se nađu u ovoj situaciji na javnom mestu i vrlo često pomisliti da nešto ne rade kako treba, te dete ovako reaguje, objašnjava defektolog-logoped Dragana Filipović.

Povezane vesti

Međutim, ovo je jedna vrlo česta rekcija koja se javlja kod male dece koja još uvek nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoje emocije i ponašanje.

"Kada se roditelji nađu u ovakvoj situciji, posebno na javnom mestu, treba da ostanu hladni i smireni, te svojom nervozom ne podižu dalju tenziju i paniku. Neophodno je da budu pored deteta i da ga ne ostavljaju samo da se baca na pod i plače. Najbolje je podići dete, zagrliti ga i skoloniti se na neko bezbedno mesto dok njegov bes ne prođe.

Većina roditelja primenjuje dve strategije koje su dobre i u većini slučajeva pomažu da se dete smiri. Prvo, našale se sa detetom. Naprave neku grimasu ili gest koji izazove osmeh - suprotno ponašanje od onog u kome je dete trenutno. Drugo, odvlače pažnju detetu od onoga što je frustraciju izazvalo. Na primer, započnu razgovor o nečemu sasvim novom, pokažu detetu neku igračku ili životonju koju ono voli.

Povezane vesti

Ono što roditelji svakako ne bi trebali da primenjuju u ovakvim situacijama je kazna za ovakvo ponašnje. Deca ovo ne rade planski i vrlo često nisu svesna svog ponašanja. Deca samo nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoj ponašanje, posebno ne na javnom mestu, kao što to činimo mi odrasli", zaključuje Filipovićeva.

Kada dete počne da se baca po podu i da plače roditelji ne bi trebalo da ga kažnjavaju, već... Tomislav Kuljiš, osnivač...

Posted by YuMama on Wednesday, April 19, 2017

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica