Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za roditelje: Kako da zaštitim svoje dete od stranaca na Internetu?

Deca danas mnogo vremena provode pred kompjuterom, igraju igrice i dopisuju se sa prijateljima na društvenim mrežama. Sve je to u skladu sa njihovim godinama, ali ipak morate biti oprezni.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Konstantno dopisivanje i proveravanje društvenih mreža zajednička je aktivnost svim tinejdžerima i generalno gledano, nije opasno ukoliko ste prethodno razgovarali sa svojim detetom i upozorili ga na određene stvari. 

Međutim, četovanje sa strancem je nešto drugo...

Povezane vesti

Kako zaštititi dete?

1. Kompjuteru je mesto u dnevnoj sobi

Držite računar u zajedničkoj prostoriji u vašem domu, pre nego u dečijoj sobi, i pratite na koje sajtove vaše dete odlazi. Ono će svakako biti opreznije kada zna da vaš pogled uvek može da se zaustavi na monitoru. 

2. Razgovor zlata vredan

Upozorite dete da nikada ne bi smelo da osobi koju ne poznaje lično otkriva lične podatke kao što su broj telefona, adresa, škola u koju ide. Takođe, savet je da deca u "četu" ne dele nikakve fotografije i ne dogovaraju viđanje uživo bez prisustva roditelja. Najvažnije je da razgovarate. Strpljivo i pažljivo, upozorite vaše dete na sve što može da mu se dogodi ukoliko neoprezno komunicira sa strancem preko Interneta. 

3. Steknite poverenje

Važno je da dete može da vam kaže ukoliko ga dopisivanje sa određenom osobom čini nervoznim i ne dopada mu se kako ta osoba komunicira sa njim. 

4. Poslednja mera kontrole

Preporuke Federalnog istražnog biroa (poznatijeg kao FBI) su da, koliko god da imate poverenja u svoje dete, ipak imate šifre njegovih naloga na Internetu i povremeno proveravate dečiji mejl.

Naravno, možete koristiti i sve roditeljske kontrole koje nudi Internet provajder ili softvere za blokiranje sumnjivog sadržaja.

Povezane vesti

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica