Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepota i(li) samopouzdanje: Zbog čega sam svojoj šestogodišnjoj devojčici dozvolila da se depilira

Depilacija devojčica postaje sve aktuelnije pitanje, kako u svetu tako i kod nas. Dileme zabrinutih roditelja su brojne, a evo i šta kažu stručnjaci: da li je depilacija pravi put do samopouzdanja?

 Izvor: Foto: Shutterstock

Lindzi Šulc, majka šestogodišnje devojčice iz Arizone, nije znala šta da radi kada je shvatila da njena devojčica počinje da gubi samopouzdanje zbog neurednih obrva.

"Jednog dana, Lili je stala ispred ogledala i izjavila da izgleda kao čudovište. Ona je nasledila maslinastu boju kože od oca, kao i tamne dlake, i znala sam da će jednog dana želeti da ih ukloni, ali nisam to očekivala tako brzo."

Poražavajuća statistika

Nacionalni izveštaj o stanju samopoštovanja, koje je sproveo Dove kaže da sedam od 10 devojaka smatraju da nisu dovoljno dobre. Sedamdeset dva odsto devojčica osećaju ogroman pritisak da budu lepe, dok je devet od 10 devojaka želi da promene barem jedan aspekt svog fizičkog izgleda.

Lindzi je mnogo mučio ovaj problem, mogla je da joj dozvoli da čupa obrve i da se depilira, ali je bila zabrinuta da bi njena ćerka mogla da vezuje lepotu sa samopouzdanjem i da bi na taj način pogrešno uticala na nju. Takođe, plašila se da bi tretman mogao da ošteti i promeni njenu nežnu dečju kožu i da bude veoma bolan.

Ipak, njena devojčica bila je sve tužnija, a deca iz okruženja svojim komentarima dodatno su odmagala da se situacija popravi. Stoga, Lindzo je odlučila da joj dozvoli da se oblikuje obrve i odvela je u kozmetički salon.

Ovaj slučaj nije usamljen. Suočena sa svakodnevnim pritiscima da im se deca uklope u društvo i da ne dožive nekakvu traumu zbog fizičkog izgleda, roditelji sve češće pristaju na ovakve stvari. 

Kada je njena osmogodišnja ćerka Tuana došla iz škole u suzama, majka Ajlin Akar takođe je rešila da preduzme nešto.

"Dečaci su je ismevali. Zadirkivali su je zbog obrva i govorili joj da su joj dlake na nogama duže od njihovih. Bili su nemilosrdni."

Deca su okrutna

"Deca znaju da budu veoma okrutna", rekla je Ejmi Blejk vlasnica jednog kozmetičkog salona."Dovoljno je samo da jedno dete jednom uputi neumesan komentar drugom detetu i ono može da ima doživotne traume. Ja mislim da je bolje da ih dovedu kod nas da problem sa dlakama rešimo na bezbedan i profesionalan način, nego da one kod kuće pokušavaju same da se obriju. Mi smo ovde da pomognemo."

Njen salon je prilagođen devojkama koje imaju manje od 15 godina, a svake nedelje, kod nje dolazi oko 10 devojčica uzrasta od osam do 12 godina koje traže oblikovanje obrva i uklanjanja dlaka sa čela, nausnica, nogu, i ispod pazuha.

 Foto: Shutterstock

Da li je depilacija pravi put do samopouzdanja?

Bez obzira koliko je depilacija bila važna za ove devojčice i njihove porodice, studije pokazuju da fokusiranje na lepotu može učiniti više štete nego koristi na već krhko samopoštovanja jedne devojke. 

Pitanje je izazvalo ozbiljnu zabrinutost Nail Plumer, terapeutkinje iz Vašingtona: "Depilacija je velika stvar", kaže Plamer. "Stvara se nova generacija devojčica čije se samopoštovanje gradi na osnovu toga kako izgledaju umesto da razmišljaju ko su i šta su interesantno mogu da pokažu. Ako naučite decu da povežete samopouzdanje sa izgledom tela, rizikujete da to samopouzdanje i oštetite.

Plumer savetuje da naučite decu da vole sebe, a to se uči razgovorom od najranijeg detinjstva, tada se stvara čvrsta osnova za samopoštovanje. Tek kada je dete sposobno da racionalno sagleda situaciju, da zna zbog čega želi da ukloni dlake i onda je to uredu, ali to je obično krajem osnovne ili početkom srednje škole.

Povezane vesti

Ona je takođe savetuje roditeljima da procene i svoje sisteme vrednosti.

"Ako je roditelj dao podršku detetu da menja svoje telo, to može više da govori o njima i njihovim problemima. Treba da se zapitaju zbog čega su to dozvolili", kaže ova doktorka.

Reč naših stručnjaka

Ovakve dileme imaju i roditelji u Srbiji i to veoma često, a o depilaciji devojčica pre puberteta dr Sonja Filipović za Yumamu kaže:

"Početak depilacije kod devojčica postaje sve aktuelnije pitanje s obzirom na tendenciju ranijeg ulaska devojčica u pubertet u odnosu na vreme pre 15-20 godina i ranog razvoja sekundarnih polnih karakteristika, između ostalog i maljavost nogu, ruku, prepona, pazuha, nausnica. Razlozi za depilaciju nisu samo estetski i higijenski nego vrlo često i psihološke prirode (zadirkivanje okoline, stvaranje kompleksa).

Ako vaša devojčica ima izraženu maljavost ruku i nogu i sama želi depilaciju onda sam lično za depilaciju najranije oko jedanaeste ili dvanaeste godine i to hladnim voskom koju će obaviti stručno lice u kozmetičkom salonu. Ponavljam, ako maljavost nije izražena, depilaciju možete odložiti za godinu dana. Osećaj zadovoljstva, sigurnosti i samopouzdanja je važan u njenim godinama."

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica