Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polazak u srednju školu: Dva zlatna pravila za uspešnu komunikaciju sa detetom

Kako da iskoristite specifičnosti ovog perioda i dodatno ojačate veze unutar svoje porodice, savetuje mama Manuela Kamikovski, diplomirani psiholog i porodični savetnik.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Polazak u srednju školu znači više od "podrazumevanog nastavka školovanja". U tom periodu javljaju se mnoge promene (npr. promene društva, promene sredine, promene pravila i očekivanja od roditelja) i prilagođavanja novonastalim okolnostima. 

Povezane vesti

Zbog toga ovaj period često prate konflikti roditelja i dece. Konflikti su neizbežni, ali je važno da iz njih izvučete maksimalnu dobit za razvoj vašeg odnosa. Evo kako da to postignete:

1. Nova pravila. 

Prva preporuka je da se dogovorite oko novih pravila kojih će se svi pridržavati. Kako roditelj ima očekivanja od deteta, tako i dete ima određena očekivanja od roditelja. Ukoliko usaglasite ova očekivanja, postoji velika verovatnoća da će naredni period biti miran i lep.

Povezane vesti

Zapamtite, ponašanje vašeg dete se razlikuje u kući i van nje. Ovo postaje problem kada roditelj, u najboljoj nameri da zaštiti svoje dete, postavlja pravila koja dete doživljava kao nefer i u skladu sa tim je sklono da ga krši. Da li je to vaš cilj roditeljstva? Kako bi sprečili nastajanje ovog problema, važno je da prodiskutujete sa detetom o pravilima i sankcijama, kao i da postignete dogovor oko toga koja su pravila i sankcije fer i korektne. Na taj način doprinostite razvoju poštovanja i iskrenosti u porodici.

2. Komunikacija.

Druga preporuka je da svakodnevno odvojite vreme za razgovor o dnevnim dešavanjima. Otvorena komunikacija je veoma bitna. Dozvolite detetu da vam ispriča sve što se tiče njegovog svakodnevnog funkcionisanja, kako bi imali uvid u to šta mu se dešava. Ovo je bitno kako bi na vreme prepoznali ukoliko vaše dete ima problem i na vreme reagovali. Da bi ovo uspelo, važna je iskrenost. To negujte!

Povezane vesti

Vlada stav da su deca u ovom periodu „zahtevna  i teška“, da ovaj period „lakše podnose“ devojčice, a da su dečaci „problematičniji“. Moje radno iskustvo je pokazalo da svako dete kroz ovaj period može da prođe bez većih posledica ukoliko ima adekvatnu podršku roditelja. Da, vršnjaci su veoma bitni u ovom periodu i njihovo mišljenje je bitnije od roditeljskog, ali im je jednako bitno da znaju da imaju podršku roditelja u svakom momentu (a to se postiže svakodnevnom, otvorenom komunikaciojom).

P.S. Ostaje vam samo da budete podrška detetu u narednom periodu. I zapamtite, mirnim tonom postižete da vas dete čuje!

  Autor: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice maminovreme.org

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica