Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mame savetuju: 5 načina da se izborite sa napadima besa kod dece

Kako da se izborite sa neprimerenim i neprijatnim ponašanjem deteta na javnom mestu ili kod kuće? Iskusne mame imaju rešenje...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Vreme je da napustite prodavnicu, a vaše dete, obično veselo, ne želi da ode. Naravno da je loša ideja povesti dvogodišnjaka u prodavnicu igračaka kada se igračke kupuju nekom drugom. Još gore je što je to poslednja stanica na listi obaveza, a vreme za popodnevnu dremku se približava. Rezultat: umorno, ljuto dete koje ne želi da se složi sa vama. Ruke lete na sve strane. Telo se polako spušta ka podu, uz obavezno "NE! Neću da idem!"

Povezane vesti

Dobra vest je što je zdravo da se deca nekada opiru onome što im se kaže. Tako stiču samopouzdanje, razvijaju svoju nezavisnost i shvataju ko su. Još bolja je vest što postoje trikovi koji vode do kooperativnijeg stava deteta. 

Predstavljamo vam listu pet situacija koje će vas sigurno zateći i otkrivamo načine kako da ih rešite. 

1. "Moje odojče neće da mi dozvoli da ga zavežem u sedištu za kola."

Da li je vredno borbe?

Naravno. Ne samo zato što je zakon, već i zato što je to pitanje života i smrti. Neka odojče sedi u sedištu sa pet kopči što je duže moguće. One su sigurnije i teže se otkopčavaju u sred vožnje.

Taktike koje možete probati:

A) Napravite od toga nešto veselo.

Mama četvoro dece, od čega su dvoje dvogodišnji blizanci kaže: "Uvek pravim igrice od stvari koje moraju da urade. U ovoj situaciji se trkamo da vidimo ko će se prvi zavezati u sedištu. Glupave pesmice i pravljenje faca takođe pomažu. Dok ih vežete radite nešto što će ih nasmejati kako bi im odvukli pažnju, i onda im brzo dodajte neku igračkicu."

B) Jednostavno ih podmitite.

Mama troje dece je jedne snežne zime stalno imala probleme sa smeštanjem dece u sedište. Šta je uradila? Ostavila je kesicu sa malim čokoladicama u pregradi u kolima, i na putu ka njima samo bi rekla da će svi dobiti po jedan kada se zavežu. 

Povezane vesti

2. "Moje dete neće da poljubi baku."

Da li je vredno borbe?

Psiholog Debi Glaser kaže da nije. "Ne preporučujem roditejlima da forsiraju decu da ljube rođake. Takav pristup se obično obije o glavu i učini da deca umesto što bi se pozdravila naprave scenu." U svakom slučaju, isforsirani zagrljaj nije iskren. 

Taktike koje možete probati:

A) Upozorite dete.

Najbolje je da ih pripremite: "Tetka Ana dolazi na večeru danas. Volela bi da joj se lepo javiš!" I onda, pre nego što otvorite vrata, ponovite: "Tetka Ana voli zagrljaje, ali iako se samo nasmeješ biće srećna što te vidi!"

B) Pokažite im šta treba da rade. 

Ako znate da će vaše dete da odbije poljubac, kada neko pita za njega odgovorite: "On/a ne voli poljupce, ali ja volim!" I poljubite tu osobu. Kada dete vidi da i vi grlite i ljubite ljude shvatiće da tako treba. 

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica