Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamke modernog roditeljstva: Zbog čega je sreća naše dece danas teško ostvariva?

Zašto je roditeljstvo ispunjeno tolikim nespokojem i zbog čega je cilj savremenih roditelja iz srednje klase da stvore srećno dete izuzetno nedostižan, objašnjava spisateljica Dženifer Senior.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je veoma odgovoran posao. Mnogi bi rekli – najodgovorniji posao na svetu. Svaki roditelj želi da njegovo dete bude srećno i da ga vaspita na najbolji mogući način. Danas se uloga roditeljstva toliko promenila da je često ispunjena anksioznošću. U knjižarama postoje celi odeljci koji govore o tome kako biti dobar roditelj, što stvara još veći pritisak.

Uloge roditelja i dece su se promenile

Spisateljica Dženifer Senior u svom govoru na TEDovoj konferenciji objašnjava zašto je roditeljstvo danas toliko teško – roditelji su pod većim stresom nego su to ikada pre bili, a samo zadovoljstvo u braku često opada. Zašto je to tako? Dženifer kaže kako deca danas nisu problem, već su to roditelji. Uloga majki i očeva se promenila, ali i dece.

Povezane vesti

Prva stvar koja se promenila je ta da su deca nekada bila deo radne snage. U nekim delovima sveta još uvek jesu. Međutim, u zapadnom svetu uloga dece se promenila. Nekada su roditelji deci pružali odeću, hranu i krov nad glavom, dok su ona zauzvrat pomagala roditeljima i radila. Često smo imali priliku da u filmovima vidimo kako su deca nekada radila u polju ili prodavala novine na ulici.

Kada su deca prestala da rade, kaže Dženifer, postala su ekonomski bezvredna, ali emocionalno neprocenjiva. Svaki roditelj danas želi da pripremi dete za budućnost, a škola pritom više nije dovoljna – upisuju ih na razne vanškolske aktivnost poput fudbala, muzike, stranih jezika i sl. Pritom, kaže Dženifer, roditelji sami sebi zadaju više posla jer i oni moraju biti uključeni u sve to – odvoze ih na treninge, pregledaju domaće zadatke…

Povezane vesti

Moderno roditeljstvo je zaista teško jer svaki roditelj želi da pripremi svoje dete na ono što dolazi. I tu se javlja problem. Vremena se toliko brzo menjaju da nijedan roditelj ne može da zna kako će svet da izgleda kada njihovo dete odraste. Upravo zbog toga roditelji decu pripremaju za sve moguće scenarije, nadajući se da će se njihov trud isplatiti. Mnogi roditelji smatraju da ono što je bilo dovoljno dobro za njih, nije dovoljno dobro za njihovo dete i žele mu pružiti više, i bolje.

„Ako ne radimo sve što je moguće, imamo osećaj da zapravo ne radimo ništa“, objašnjava Dženifer.

Drugi razlog zašto je danas roditeljstvo ispunjeno s toliko anksioznosti je taj što se i uloga roditelja promenila – tačnije, uloga majki i očeva. Danas majke provode puno više vremena s decom, nego što su to radile u 60-im godinama, kada većina žena ni nije bila u radnom odnosu. Pre su bile postavljene neke norme za roditelje – muškarac zarađuje, dok se žena brine za decu i domaćinstvo. Danas, kada oba roditelja zarađuju, takve norme više ne postoje i upravo to često dovodi do svađa među parovima, objašnjava Dženifer.

Povezane vesti

Žene su pod većim opterećenjem nego što su bile ranije. Dok su pre imale za zadatak samo brigu oko domaćinstva i porodice, danas, uz sve to, moraju i da rade. Da, to je dovelo do veće sposobnosti žena za multitaskingom, ali su i pod većim stresom. Muškarci nisu sposobni za takav multitasking kod kuće, kaže Dženifer, pa ih najčešće možemo videti kako obavljaju jedan po jedan zadatak, ali ne njih nekoliko odjednom. Bez obzira na to, i uloga muškaraca u porodici se promenila. Danas muškarci provode puno više vremena s decom nego što su njihovi očevi ikada provodili s njima, a pomažu i u kući – na čemu im je svaka žena zahvalna.

Sreća deteta je nedostižan cilj

Bez obzira na uloge i promenjene norme roditeljstva, svaki roditelj će reći da mu je najvažniji cilj da mu dete bude srećno.

„Iako je sreća divan cilj za dete, on je nedostižan“, rekla je Dženifer i dodala da je sreća nešto što će doći kao rezultat drugih stvari, ali ne i dobar cilj.

„Najbolje što roditelj može da uradi je da naučiti dete da bude produktivno i moralno, a sreća će doći kao rezultat toga“, zaključuje Dženifer.

Zašto je roditeljstvo ispunjeno tolikim nespokojem i zbog čega je cilj savremenih roditelja iz srednje klase da stvore srećno dete izuzetno nedostižan, objašnjava spisateljica Dženifer Senior.
Izvor: YouTube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica