Šetnju, trčanje, vežbanje u teretani pa i rad u kancelariji uglavnom je nemoguće zamisliti bez bubica u ušima. Tinejdžeri prednjače u tome nesvesni da dugotrajno slušanje preglasne muzike direktno u uvo može uticati na sluh. Iako se na većini uređaja tokom pokretanja muzike pojavljuje napomena "Slušanje glasnog zvuka u dužem vremenskom periodu može oštetiti vaš sluh", mnogi se, nažalost, toga ne pridržavaju.

Pročitajte i Vaše dete u svetu muzike

Zujanje u ušima, glavobolje ili nervoza mogu biti posledice prekomernog terora glasnim zvukom, te se strogo preporučuje umereni zvuk, apeluju stručnjaci.

Prof. dr Milan Stanković sa ORL klinike Niškog kliničkog centra kaže da je trend slušanja muzike preko bubica uzeo maha i da bi bilo dobro sprovesti studiju koja bi se detaljno pozabavila ovom temom.

"Neadekvatno korišćenje slušalica može najpre izazvati infekciju ušnog kanala, a u zavisnosti od korišćenja može izazvati i određene probleme. Nikako, ali nikako ne treba zvuk podešavati na maksimum i preterivati sa jakim tonovima jer se može dogoditi da kod sklonih osoba napravi problem. Iako jačina zvuka koji je podešen na uređajima za slušanje muzike nije toliko jak da odmah izazove trajno oštećenje, svakako treba biti oprezan", kaže dr Stanković.


Lekari savetuju da se treba suzdržavati od preglasne muzike, ali mladi taj savet i ne uvažavaju, a osim toga ne obraćaju pažnju na održavanje slušalica te ih nezaštićeno odlažu u tašnama, koje su bukvalno rasadnici bakterija.

Pročitajte i Muzikoterapija u trudnoći

Takođe je bitan i izbor.

"Savetujem opreznost pri biranju slušalica, neka to budu mekane i silikonske slušalice, koje bi se redovno čistile i nakon korišćenja odlagale na adekvatan način. Svako neadekvatno odlaganje slušalica je potencijalni izvor infekcija", kaže dr Stanković.

Uputstvo za upotrebu

  • Jačina zvuka maksimalno 60 odsto
  • Redovno čišćenje i adekvatno  odlaganje  slušalica
  • Birajte mekane silikonske slušalice
  • Osim umerenog zvuka i higijene bitan je i izbor slušalica.

Izvor: Žena.Blic


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.