Koliko vremena provodite sa svojim detetom nakon posla? Tehnički, potrebno vam je oko 30 minuta da im spremite večeru i još toliko dok večeraju, pola sata dok ih okupate i spremite za spavanje, 15 minuta da im pročitate knjigu i samo trenutak da ih poljubite za laku noć.

Međutim, prema mišljenjima stručnjaka, između svih ovih obaveza, postoje najvažnija tri minuta. Psiholog Natalija Sirotič objasnila je pravilo "tri minuta" i prema njenim rečima, ako sledite ovo pravilo, imaćete poverenje svog deteta čak i kada bude tinejdžer.

Šta je pravilo "tri minuta"?

Pravilo kaže da svaki put kada uđete u kuću morate da se pozdravite sa svojim detetom kao da ga tog dana vidite prvi put (čak i kada se vratite iz prodavnice u kojoj ste bili deset minuta). Dok se pozdravljate važno je da se spustite tako da vaše oči budu u nivou detetovih i da ga zagrlite. U zagrljaju provedite tri minuta i pitajte ga da li se i šta dogodilo dok niste bili tu.

Ovo pravilo posebno je važno kada dete uzimate iz vrtića ili škole ili kada se vratite kući sa posla.

Zbog čega je to važno?

Prema rečima psihologa, tokom prvih minuta nakon što ste se videli, dete će vam reći sve informacije koje je zapamtilo.

Posledice ignorisanja pravila od tri minuta mogu se razlikovati zavisno od karaktera deteta. Neko ko ne dobije priliku da ispriča roditeljima sve što želi, neće ni kasnije pričati o važnim stvarima i vremenom će mu neke činjenice izgledati potpuno nevažno da bi o njima govorio. U tom slučaju, roditelji mogu ostati uskraćeni za važne informacije.

Sa druge strane, postoje deca deca koja će pričati i prisećati se novih činjenica cele večeri. Iako roditelji pričljivog deteta na kraju znaju kompletnu priču, ipak postoji rizik da ne čuju mnogo stvari jer će govor deteta, vremenom, za njih postati samo glas u pozadini dok oni rade nešto drugo. 

Zato je deci važno da dobiju svoje vreme, svojih tri minuta, posvećenih samo njima. Vreme kada znaju da će sigurno biti saslušani.

Dodatne preporuke

Važno je da znate da pravilo od 'tri minuta' ne znači da bi trebalo da provedete samo 3 minuta dnevno sa svojim detetom. Pravilo 'tri minuta' znači da su prva tri minuta od kada se sretnete posvećena samo detetu kako biste čuli sve važno što ima da vam kaže.

Kako biste dostigli nivo potpunog razumevanja sa detetom, trebalo bi da sledite sledeće preporuke psihologa:

- Svaki dan provedite vreme radeći nešto za šta ste i vi i dete zainteresovani.

- Dajte detetu doznanja da ste ga čuli. Na primer, ponovite informaciju koju ste čuli od deteta kako biste bili sigurni da ste dobro razumeli.

- Ne pokazujte lažno uzbuđenje.

- Vratite se malo kasnije na razgovor, kako bi ono znalo da ste zapamtili o čemu ste razgovarali.

- Izbegavajte duge i beskorisne rasprave čak i ako je u pitanju nešto potpuno očigledno za vas. Samo recite svom detetu "U redu, razumem da se ne slažeš sa mnom".