Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečiji crteži otkrivaju odnose unutar porodice: Priča o dečaku koga roditelji nisu mogli da obuzdaju

Roditelji dečaka iz Velike Britanije godinama nisu mogli da kontrolišu ispada besa svog sina, ali njihov problem bio je rešen pomoću samo jednog njegovog crteža.

  Izvor: Foto: Profimedia

Život britanskog bračnog para Adriana (46) i Eme (37) je bio sve samo ne skladan, srećan porodični život. Najveći problem bio je to što nisu znali kako da kontrolišu ispade besa svog 8-godišnjeg sina Ioana koji je, "kada bi mu došla žuta minuta", udarao roditelje čime je stigao, psovao ih, pljuvao, čupao, grizao...

Zbog toga nisu ispaštali samo oni već i njihovo drugo dete, starija 11-godišnja Sorel. Dečak je znao da ima takve ispade da bi se odlazak na spavanje ponekad pretvarao u borbu koja je trajala satima i često završavala suzama.

Povezane vesti

Bili su toliko očajni da su potražili pomoć dečijeg psihologa Lavern Antrobus koja na Channel 5. vodi emisiju "Violent Child, Desperate Parents" (Nasilno dete, očajni roditelji) i pomaže roditeljima i njihovoj deci da počnu normalnije živeti, prenosi Dejli mejl.

Psihološkinja ih je posetila u njihovom domu u južnom Velsu i, iako je u svojoj karijeri videla sve i svašta, ostala je zapanjena koliko energije je majka Ema trošila dok je pokušavala da obuzda svog podivljalog sina i da ga smiri. 

Lavern Antrobus je pogledala crteže koje je mališan napravio kada je imao tri godine i rekla roditeljima kako bi se u njima mogao skrivati razlog takvog ponašanja. Na crtežu je on stojao između roditelja, u središtu slike. Majka je bila velika, dok je otac nacrtan u daljini.

Rekla im je kako je dečak ostao zaglavljen u fazi u kojoj "mama pripada njemu, a tata može da sedi u ćošku". Naglasila im je kako je važno i neophodno da sve rade kao tim i da će tako njegovo ponašanje biti dovedeno pod kontrolu.

Povezane vesti

"Kao psiholog znam da se vrlo mala deca blisko povezuju s roditeljem suprotnog pola i to im je važno. To je apsolutno uobičajeno, ali čini se kako se u ovoj porodici dogodilo to da mu nisu uspeli pomoći da izađe iz te faze", objasnila je psihološkinja.

Inače, Ioan je bio dobar dok je boravio u školi, ali njegovo ponašanje skroz bi se promenilo kada bi došao kući. Bio je u stanju satima da urla na svoju majku. Očajni roditelji ispričali su kako je ponekad znao toliko snažno da udara vratima da su ostale pukotine na zidu ili je znao toliko agresivno skakati da je jednom prilikom radijator iskočio iz ležišta.

Rekli su psihološkinji da se osećaju slomljeno i poraženo.

"Borimo se s njim na mnogo načina, i to je uzrokovalo toliko svađe i toliko rasprava. Ne znamo možemo li više nastaviti tako", rekla je majka Ema.

Lavern im je savetovala da se ujedine i rade svakako kao tim. Otac mora da pomagaže majci kako bi dečaku pokazali da ima dva roditelja. Mora ih videti kao par. Mora znati da je njegovom stajanju između njih dvoje došao kraj. Rekla im je da, ako tako nastavi, lako je moguće da će im se brak završiti razvodom.

Novi režim ponašanja roditelja je rezultirao boljim ponašanjem dečaka, i to u tolikoj meri da su mogli da ga ostave kod bake i dede i da uživaju u izlasku, po prvi put u poslednjih nekoliko godina. Sada, umesto da Ionu dopuste da satima sedi u svojoj sobi i gleda u računar, izvode ga napolje. Zajedno voze bicikle, idu na plivanje...

Dva meseca nakon što im je savetovala kako da se ponašaju, dečija psihološkinja je ponovno posetila porodicu. Ema je priznala kako je tek sad svesna koliko su svojim ponašanjem loše uticali na svoje dete, koliko su nesvesno pogoršavali stvari. Dečak je opet nacrtao svoju porodicu, ali ovaj put on nije stajao u sredini između roditelja. Roditelji su sad jedno uz drugo, a pored njih stoje Ioan i njegova sestra Sorel.

Lavern Antrobus je pojasnila kako dečiji crteži odražavaju kako se osećaju. Crteži mogu psiholozima dati uvid u stanje koje vlada u porodici i kako dete vidi svoju ulogu u njoj.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica