Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji, obratite pažnju! Ovo su najvažnije dečje zapovesti

Otkrivamo vam jednostavna pravila koja će pomoći vašem detetu, ali i vama da se bolje prilagodite savremenom dobu. Pratite njihove želje i potrebe, a oni će znati to da cene!

  Izvor: Foto: Shutterstock

U knjizi "Safari duha- knjiga o mudrosti odgoja" hrvatske spisateljice Ane Bučević nalaze se brojni saveti i korisne igre za razvoj emocionalne inteligencije i empatije, kao i posebno poglavlje o značaju porodičnog sklada.

Pogledajte i 11 duhovitih zapovesti mališana

Autorka knjige smatra da nam danas na svet stižu drugačija deca nego pre, mnogo mudrija i naprednija od nas. Zato se u ovom delu i obratila roditeljima, za koje smatra da “vuku” decu unazad, umesto da idu u korak s njima.

Zato vam predstavljamo "deset važnih dečijih zapovesti" kojih treba da se pridržavate:

1. Moje su ruke male; molim vas, od mene ne očekujte savršenstvo kada raspremam krevet, crtam, bacam loptu… Moje su noge kratke; molim vas, usporite kako bih mogao s vama držati korak. 

Pogledajte i Podsetnik zaboravljenih roditeljskih prava

2. Moje oči ne gledaju kao vaše; pustite me, molim vas, da malo sam istražujem. Nemojte me bespotrebno ograničavati. 

3. Posao će uvek biti tu, a ja ću biti mali veoma kratko vreme; zato nađite vremena da me strpljivo i s ljubavlju poučavate o svetu koji me okružuje.

4. Moji su osećanja nežna; molim vas, imajte obzira prema mojim potrebama. Nemojte me po ceo dan kritikovati (ni vi ne biste želeli da vas po ceo dan kritikuju!). Ponašajte se prema meni onako kako biste i vi želeli da se ponašaju prema vama.

Pogledajte i Roditeljstvo: 20 "sitnica" koje nećete naći u priručnicima

5. Ja sam poseban dar. Molim vas, cenite me onako kako to zaslužujem. Pustite me da budem odgovoran za ono što činim. Vodite me i disciplinujte s ljubavlju i strpljenjem. 

6. Potrebna mi je vaša podrška kako bih mogao rasti i razvijati se. Pazite kako me grdite. Kudite moje greške, a ne mene. 

7. Pustite me da sam odlučujem o sebi. Dopustite mi da pogrešim, kako bih iz svojih grešaka mogao učiti. Tako ću jednoga dana biti spreman donositi odluke kakve život od mene zahteva. 

Pogledajte i 10 stvari koje vaš jednogodišnjak želi da vam kaže

8. Molim vas, nemojte raditi umesto mene. Tada osećam da svojim nastojanjima i zalaganjem nisam ispunio vaša očekivanja. Znam da je to teško, ali nastojte da me ne upoređujete s mojim bratom ili mojom sestrom. 

9. Ne bojte se otići na vikend bez mene. Ponekad je i deci potreban slobodan vikend, jednako kao što i roditelji trebaju odmor od svoje dece. Osim toga, volim videti kako se volite i kako je vaš brak poseban. 

10. Molim vas, volite me i onda kada izneverim vaša očekivanja.

Izvor: Klokanica.hr

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica