Više od 1000 ljudi je već potpisalo peticiju na sajtu Change.org gde se i društvena mreža Instagram "moli da stavi tačku na lažne profile mališana"...

Pogledajte i... Video zbog kog ćete prestati da objavljujete fotografije dece na Fejsbuku

Majka koja želi da ostane anonimna, Ešli B. iz Nešvila, vrlo je zabrinuta zbog iskustva sa takozvanim "digitalnim" odnosno "virtuelnim" kidnapovanjem koji se dogodio prošlog leta, piše Yahoo! Parenting.

Ešli se, inače, iz hobija bavi fotografisanjem. Jednog dana je odlučila da ažurira svoj Fejsbuk status fotografijom njene dve ćerke od 3 i 6 godina.

Međutim, ovaj naizgled potpuno običan momenat pokrenulo je nešto čemu se ova majka nije nadala ni u ružnim snovima.

Fotografiju je sa njenog na svoj profil postavio neko koga ona ne poznaje. "Ispratila sam taj profil i shvatila da je reč o nekom čoveku iz Kine. Sve je bilo na kineskom, ništa nisam mogla da pročitam, ali sam videla da ga prati nekoliko hiljada ljudi. Pregledala sam stranu još na dole i videla da ima dosta i raznih slika malih devojčica. Uplašila sam se, bila sam šokirana.

Pročitajte i... Dete na Fejsbuku: uputstvo za bezbednu upotrebu

Pošto je podelio moju fotografiju na svom profilu svi su preko nje mogli da dođu na moj profil, da vide gde živim...", kaže Ešli. Momentalno je izbrisala objavljenu fotografiju i podesila privatnost na svom Fejsbuk profilu.

"Do tada", priznaje ona, "znala sam da nisam baš sve zaključala onoliko koliko može da bude, ali nikada mi nije ni palo na pamet da ovako nešto može da se dogodi".

"Pametno je biti u potpunosti svestan mera privatnosti kada su u pitanju dečije slike na društvenim mrežama", kaže Deniz Lisi Derosa, menadžer programa Instituta za porodičnu onlajn bezbednost. "Mnogi ne razumeju u potpunosti kako podešavanje privatnosti funkcioniše. Ali veoma je važno pratiti to i biti uvek upućen u sve promene", smatra ona.

Ispovest druge majke pokazuje da motivi "Fejsbuk otmičara" mogu biti vrlo različiti - nipošto nije uvek reč o pedofilima koji se mogu krivično goniti.

Pročitajte i... 5 tipova fotografija dece koje ne bi trebalo objavljivati na društvenim mrežama

Lindzi Paris je, naime, naišla na fotografiju svog 18-mesečnog sina na profilu druge žene. Ona ga je predstavljala kao svog mališana, prijatelji su ga hvalili kako je sladak, a ona se žalila na muke sa zubićima... "Bila sam užasnuta", kaže Lindzi, a ispostavilo se da to tehnički i nije krivično delo. Pisala sam toj ženi, a ispostavilo se da je u pitanju tinejdžerka koja je "eto, oduvek želela da ima sinčića".

Tekst: M. G.

Izvor:Lisa

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.