Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pubertet: Šta roditelji devojčica moraju znati o prvom menstrualnom ciklusu

Rast grudi i stidnih malja najavljuje prvi menstrualni ciklus tinejdžerke, ističu stručnjaci. Saznajte koliko po njihovoj pojavi treba očekivati prvo krvarenje i šta je neophodno da znaju sve devojčice i njihovi roditelji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Promene kojima počinje pubertet nisu vidljive, jer se radi o hormonskim promenama koje su posledice rada hipotalamusa. Kao što je iskusnijim roditeljima poznato, pubertet počinje ćudljivošću i naglim promenama raspoloženja, a do prvih fizičkih promena dolazi tek godinu kasnije. Ovu ranu fazu mogu pratiti neprijatan miris tela i vaginalni sekret.

Povezane vesti

Kao što smo napomenuli, fizičke promene odvijaju se tek godinu dana kasnije, a 85-95 odsto slučajeva počinju rastom grudi. Ukoliko devojčici mlađoj od osam godina rastu grudi, trebalo bi to reći lekaru, a s druge strane, nije kasno ni ako rast grudi počne u trinaestoj.

Takođe, u to vreme kod devojčica dolazi i do naglog rasta, a potom sledi pojava stidnih vlasi.

Oko dve godine nakon što grudi počnu da rastu, dolazi do menarhe, tj. prvog menstrualnog krvarenja. U normalnim okolnostima, menarha nastaje posle devete, a pre šesnaeste godine života i označava početak reproduktivnog života.

Neredovan ciklus, ukoliko je praćen izraženom pojavom akni i pojačanim rastom malja može ukazivati na sindrom policističnih jajnika.

Kako ističe Palo Alto Medical Foundation, tokom poslednjih stotinu godina prosečan uzrast u kojem devojčice dobijaju menarhu je manji zbog poboljšanog načina ishrane. Ipak, ne očekuje se da će ovaj prosečni broj godina nastaviti da opada.

Zanimljivo, nešto mršavije pripadnice nežnijeg pola koje imaju imaju manji procenat masti menarhu dobijaju kasnije od svojih vršnjakinja.

Povezane vesti

Nakon menarhe, trebalo bi da se uspostavi redovan ciklus u narednih 14 meseci, mada ima devojčica kod kojih se to odvija odmah po prvom krvarenju. Očekuje se da prvi snažniji menstrualni bolovi mogu početi oko 24 meseca posle menarhe.

Međutim, sve ove brojke varijaraju, a eksperti iz ove medicinske fondacije naglašavaju da se računanje prema ovim parametrima ne bi smelo koristiti kao metod kontracepcije ukoliko je tinejdžerka seksualno aktivna.

Povezane vesti

Važno je napomenuti da, ukoliko devojčice gube mnogo krvi, ako im menstruacija izostaje ili traje više od sedam dana, obavezno se treba obratiti ginekologu. 

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica