Koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić je, prilikom gostovanja u Dnevniku RTS-a, govorila o uzrocima sve lošijeg i neodgovornijeg ponašanja dece i objasnila kako društvo može da promeni trenutno stanje.

Prevencija je glavni lek protiv maloletničkog nasilja, objasnila je ona, ističući da su deca žrtve poremećenog sistema vrednosti.

VIŠE: Kako prepoznati malog nasilnika?

Grujićka je istakla da je Internet moćno, ali i opasno sredstvo koje doprinosi maloletničkom nasilju, jer je sve češće mesto organizovanja nasilja, ali i mesto na kojem se zlostavljaju maloletnici.

Ona je, navodeći rezultate istraživanja iz 2009. godine prema kojem bi svaka četvrta devojčica izašla na sastanak ugovoren putem Interneta, istakla da mladi nisu svesni posledica svog ponašanja na društvenim mrežama.

VIŠE: Zaštitite decu od nasilja putem Interneta

"Svaka četvrta devojčica bi otišla na sastanak ugovoren putem interneta, a to je istraživanje iz 2009. godine. Sada bih mogla da kažem da je to svaka druga ili svaka treća devojčica do 14 godina", navela je Kikić Grujić i ukazala da deca, ali i odrasli, na društvenim mrežama imaju svega 30 odsto prijatelja koje zaista poznaju, dok preostale nikada nisu videli.

Ona je dodala da to može da bude uvod u seksulane zloupotrebe ili pedofiliju putem Interneta, navodeći da predator može da vreba svoju žrtvu na Internetu i do dve godine, sve dok se dete ne opusti i počne da mu veruje.

Tako devojčice koje postaju žrtve na sastanak odlaze jer zlostavljaču veruju, s obzirom na to da su prijatelji na društvenim mrežama nekoliko godina, objasnila je ona.


VIŠE: Kako zaštititi decu od otmčara i pedofila?

Navodeći da su počinioci krivičnih dela sve mlađi, a krivična dela sve teža, Kikić Grujić je istakla da su porodica, škola, vršnjačke grupe i mediji četiri univerzalna faktora poremećaja vrednosti u društvu.

Nasilju doprinose mediji jer se više priča o lošim momcima na ivici zakona, nego o deci koja su nešto postigla u životu, navela je ona.

Kikić Grujić je dodala i da je problem što se zakoni nedovoljno primenjuju i da bi sankcije trebalo da budu oštrije, ali i naglasila da se maloletničko nasilje mora lečiti prevencijom, prenosi Mondo.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.