Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto deca više ne sede mirno

Mališani su sve ređe u stanju da održe pažnju na času ili tokom izvođenja aktivnosti u vrtiću. Pedijatrijski terapeut objašnjava zbog čega je tako.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Anđela Henskom, profesionalni pedijatrijski terapeut, pružila je potpuno nov pogled na problem nestašnih mališana svojim tekstom objavljenim na sajtu Hafington Post. Kako Henskomova objašnjava, jedna mama joj je se nedavno požalila da njen šestogodišnji sinčić jednostavno nije u stanju da mirno sedi u školici, zbog čega jedini u svojoj grupi ne dobija pohvale i oseća se veoma nesigurno.

"Mrzim sebe", kaže ovaj dečak ponekad, kao i: "Ja ni u čemu nisam dobar."

Povezane vesti

Henskomova je dodala da je ovo bolno i za dečakovu majku – ona se rasplakala tokom razgovora s ovom terapeutkinjom, uplašena za samopouzdanje svog sina.

Šta je, zapravo, problem ovog mališana?

"Proteklih decenija, sve više i više dece ima probleme s pažnjom i, možda, ADHD", piše Anđela Henskom i objašnjava da nastavnici i roditelji očekuju od dece da sede mirno više sati u toku dana, što je nerealno očekivanje.

„Retko je videti dete da se kotrlja niz brdašce, da se penje na drvo ili se, iz puke zabave, vrti u krug", kaže ova terapeutkinja. "Vreme za odmor je skraćeno zbog obrazovnih zahteva, a deca se sve ređe igraju napolju zbog roditeljskih strahova, pitanja odgovornosti i zahtevnih rasporeda modernog društva. Suočimo se s tim: deca se ne kreću dovoljno i to postaje problem."

Povezane vesti

Henskomova podseća na rezulate istraživanja koji su pokazali da od dvanaestoro dece samo jedno ima normalnu snagu tela.

"Deca odlaze na časove tela potpuno nespremnih za nastavu", zaključila je ona. "Da bi deca učila, potrebno je da budu u stanju da održe pažnju. Kako bi obratila pažnju, treba da im dopustimo da se kreću."

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica