Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrijte detetu lepotu poklanjanja

Poklanjanjem se razvija nesebičnost, empatija, kreativnost, svest o drugima i njihovim potrebama i željama, a praznici su idealno vreme da decu naučimo davanju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ako se i dogodi da 31. decembra podlegnemo potrošačkoj kulturi i iscrpimo se time šta da poklonimo za praznike, Božić će sigurno da nas podseti na neprikosnovene vrednosti. Ne zaboravite da će i u tim situacijama deca pažljivo da posmatraju kako postupate.

Nedavno mi je jedna devojčica rekla da Novu godinu voli više od bilo kog drugog praznika. Razmišljanje nekog ko ima samo sedam godina, ponovo je ukazalo na višeslojnost tog praznika - koji, posebno u domaćoj praksi, ima odlike kolektivnog rituala. Ko sluša svoje dete dok govori, zna da pokloni nisu ono što ga najviše raduje tokom praznika, već poruke koje se kriju iza njih. Fokusiranje na međusobne odnose i vreme koje se tom prilikom posvećuje, pružaju deci osećaj sigurnosti i postojanosti, a pokloni su lepa manifestacija ljubavi za najdraže.

Tajm-aut od obaveza

Za nas, odrasle, praznici su otklon od nemilosrdne svakodnevice, tajm-aut od obaveza i problema, i „veliko buđenje“ u vezi sa osobama koje čine naš život - što opet upućuje na ono što nam je istinski važno. Izvesno je da ćemo razmišljati o poklonima kojima ćemo da obradujemo decu, prijatelje, partnere, roditelje... A vreme koje ćemo posvetiti razmišljanju o potrebama bliskih ljudi, želja za dobrim, i lepe emocije koje prate taj čin - ne prodaju se u tržnim centrima.  Utoliko je simbolika poklanjanja dragocenija, i radujemo joj se za svaku Novu godinu ili Božić - i mladi, i stari, kao da smo u središtu događanja prvi put.

Poklanjanje se uči

Kao i u drugim segmentima vaspitanja, lični primer ima odlučujuću ulogu u procesu učenja - što, po rečima psihologa Dragane Milovanović, počinje od najranijeg uzrasta.

- Budući da deca u jako ranom uzrastu imaju potrebu da dele (na primer, bebe dele zalogaje sa ljudima ili kućnim ljubimcima), davanje drugima možemo da posmatramo kao deo jednog šireg, socijalnog motiva, potrebe da budemo deo zajednice. Teško je reći kada deca zaista shvataju pravi smisao poklanjanja. Jer, kao i u mnogim drugim  stvarima, i u ovom segmentu života značajnu ulogu igraju mehanizmi identifikacije i imitacije.

Učenjem o davanju, posebno primerom koji im sami pružamo, kod dece se razvijaju osobine koje će im na duge staze odrediti mesto u društvu i obezbediti život ispunjen kvalitetom.

- Altruizam, odnosno želja da nešto damo bez očekivanja bilo kakve nagrade, jeste osobina koja se razvija kroz odrastanje i postaje crta ličnosti određenih ljudi u odraslom dobu. Poklanjajući drugima, deca vežbaju empatiju (saosećajnost), zamišljaju šta bi nekog obradovalo, stavljaju se u njegovu poziciju. Poklanjanjem se razvija nesebičnost, kreativnost, svest o drugima i njihovim potrebama i željama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica