Fina motorika podrazumeva sposobnost malih, preciznih pokreta, kao što je upotreba prstiju pri uzimanju i korišćenju malih predmeta. Ranije se verovalo da razvoj ove motorike traje samo do osme ili desete godine. Međutim, istraživači sa Univerziteta Južna Kalifornija su došli do otkrića da razvoj može da traje čak do 16. godine.


To znači da se period kada je moguće sprovoditi terapiju za poboljšanje motorike kod dece znatno produžava, što je veoma značajno, naročito za mališane koji su oboleli od cerebralne paralize.

"Ova otkrića pokazuju da se mogućnosti za sprovođenje terapije poboljšanja motorike znatno povećavaju, jer traju do adolescencije", izjavio je Fransisko Valero Kuevas, profesor biomedicinskog inženjerstva na Univerzitetu Južna Kalifornija i jedan od autora studije.

Fransisko je izumeo uređaj koji omogućava preciznije merenje fine motorike. Uz pomoć ove sprave, testirano je 130 dece, uzrasta od 4 do 16 godina. Test je pokazao da je čak i kod šesnaestogodišnjaka zabeležen napredak nakon vežbanja motorike šake. 


Istraživači su takođe otkrili da se ova funkcija ne vezuje striktno za razvoj mozga, već i za mišićni razvoj.