Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crtani filmovi nasilnog sadržaja loše utiču na ponašanje dece

Gledanje crtanih filmova agresivnog sadržaja može izazvati nasilno ponašanje najmlađih, pokazalo je najnovije istraživanje.

  Izvor: Foto:Shutterstock

Grupa istraživača sa Univerziteta u Vašingtonu je objavila zapanjujuće rezultate u nedavno objavljenoj studiji pod nazivom “ Kada je televizija roditelj“, a čija je tema bila uticaj crtanih filmova nasilnog sadržaja na ponašanje dece.

Istraživanje je vršeno na više od 500 porodica sa decom između tri i pet godina starosti. Istraživači su ih podelili u dve grupe, prva u kojoj su deca nastavila da gledaju crtane filmove koji imaju elemente nasilja, i druga u kojoj su savetovali roditeljima da im puštaju nenasilne i obrazovne crtane programe. Oni su se složili da se pridržavaju ovog medijskog programa šest meseci. Sve porodice su zatim popunjavale upitnik  o ponašanju svoje dece. Roditelji su odgovarali na pitanja da li njihova deca manifestuju bilo koji vid agresivnog ponašanja kao što je vikanje, guranje, uništavanje stvari, što može biti osnova agresivnog ponašanja i kasnije u životu. Takođe su pratili i pozitivne oblike ponašanja kao što je saradnja, deljenje, osetljivost za probleme drugih.

Rezultati su pokazali da su deca koja su gledala obrazovne i nenasilne crtaće znatno više socijalozovana, dok su mališani koji su gledali crtaće sa sadržajem nasilja češće ispoljavali rane znake agresije.

Istraživači savetuju roditeljima da se ozbiljnije pozabave time šta deca gledaju na televiziji. Najmlađi uče mnogo toga  iz medija, imitiraju ono što vide i čuju.  Oni se identifikuju sa likovima, čak i sa onima iz crtanih filmova, upozoravaju stručnjaci.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica