Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Škole u oblaku" - budućnost obrazovanja?

Obrazovni istraživač Šugata Mitra dobitnik je ovogodišnje TED nagrade, a njegova želja je izgradnja "Škole u oblaku", gde će deca moći da sama istražuju i uče jedna od drugih.

  Izvor: Foto: Thinkstock

Doktor Šugata Mitra se  bavi pronalaženjem novih i inovativnih načina upotrebe računara, softvera i drugih tehnoloških sredstava u obrazovanju. Jedan od najpoznatijih rezultata njegovog rada je otkriće prema kome su moderni multimedijski kompjuteri i deca kao "stvoreni jedni za druge". 

Na TED2013 bini, profesor Šugata Mitra održao je divan govor i poželeo veoma smelu želju: "Pomozite mi da napravim "Školu u oblaku", laboratoriju učenja, gde će deca moći da istražuju i uče jedni od drugih - koristeći resurse i mentore iz tog oblaka. "

Predavanjem, koje je izazvalo oduševljenje i ovacije publike, doktor Mitra je isticao pozitivne strane tehnologije i interneta u obrazovanju dece. Svojim eksperimentima sprovedenim širom Indije dokazao je da deca intuitivno za vrlo kratak vremenski period savladavaju rad sa kompjuterom iako ne znaju ni reč engleskog.

Naime, Mitra i njegove kolege su 1999. godine započeli eksperiment "Rupa u zidu". Zgradu kompanije u kojoj je Sugata Mitra radio samo jedan zid delio je od sirotinjske četvrti Nju Delhija gde se svakodnevno igralo mnogo neškolovanih mališana. Doktor Mitra je došao na ideju da u zidu postavi računar sa internetom i kamerom kako bi video hoće li iko od dece da se zainteresuje za nešto što im je bilo potpuno strano. Za nekoliko minuta deca su shvatila kako da usmere kursor i kliknu mišem, a do kraja dana su već otkrili kako da koriste internet. Nakon ovoga, Mitra je nastavio da sprovodi svoje eksperimente širom Indije sa decom iz različitih socijalnih okruženja, a na iznenađenje mnogih rezltat je uvek bio pozitivan.

Projekat "Rupa u zidu" pokazuje da čak i u odsustvu bilo kakvog direktnog kontakta sa nastavnikom, okruženje koje podstiče radoznalost može da izazove samostalno učenje i zajedničko znanje. Mitra, koji je trenutno profeor obrazovne tehnologije na Univerzitetu u Velikoj Britaniji, ovakav vid učenja naziva "minimalno invazivno obrazovanje".

"Moja želja je da stvorimo budućnost učenju. Ne želimo da budemo rezervni delovi za ljudski kompjuter, zar ne? Moramo tačno da ga definišemo jer je to veoma važno. Moja želja je da pomognem u stvaranju budućnosti učenja podržavajući decu širom sveta da se uključe u svoje čudo i njihovu sposobnost da rade zajedno. Pomozite mi da izgradimo ovu školu. Nazvaćemo je "Školom u oblacima". To će biti škola gde deca odlaze na ovakve intelektualne avanture vođena velikim pitanjima koje im posrednici postave. Želim da izgradim objekat gde ću moći to da proučavam", rekao je Mitra čije je mišljenje da je današnje školstvo zastarelo i koji se nada da će se sličan virtuelni obrazac školovanja pojaviti u skorijoj budućnosti.


Pogledajte neodoljivi govor doktora Šugate Mitre:

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica