Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dozvolite detetu da uživa u raspustu

Tokom raspusta, podržite svoje dete neinsistiranjem da se ponaša kao da škola i dalje traje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pomozite detetu da uživa u raspustu.

Odnosno:

Komunikacija

Iskoristite priliku za drugačije razgovore. Tokom školovanja, većina razgovora i aktivnosti sa decom se svodi na: "Šta je danas bilo u školi?", pomaganje oko domaćih zadataka, preslišavanje…

Fizičke aktivnosti

Dozvolite detetu da predahne i dajte mu šansu da se "izluduje". Pustite ga da skače, jurca, trči, ciči, odnosno da priča, ponaša se i misli kao dete. Ono to i jeste, samo što ste zbog njegove škole i vaše prezauzetosti na poslu - to zaboravili i vi i ono.

Podstičite druženje

Tokom školske godine, vremena za slobodne aktivnosti i druženje nema dovoljno. Preusmerite vašu komunikaciju na polje negovanja socijalnih odnosa, jer ćete tako

Školska lektira Današnja deca sve manje čitaju, a kada im dozvolite izbor provođenja slobodnog vremena - to je uglavnom sedenje ispred računara ili televizora. Zato roditelji, pokušavajući da kod dece formiraju naviku čitanja, upućuju ih na čitanje školske lektire. Međutim, to je uglavnom kontraproduktivno, jer ta literatura nije njihov lični izbor. Umesto toga, podržite čitanje uopšte. Dozvolite im da čitaju ono što je njihov izbor, i ma koliko bilo daleko od škole, to će ih više privoleti čitanju nego lektira.

produbiti odnose poverenja sa detetom i steći dodatne informacije o njegovim vrednostima i razmišljanjima, potrebama i emocijama.

Zajednička zabava

Priuštite sebi i detetu zajedničke aktivnosti, koje ćete zajedno osmisliti, a u kojima je uživanje obostrano (šetnja, bioskop, poslastičarnica, odlazak na izlet). To će ga podsetiti da vi znate da cenite vaše zajedničko vreme, i da su vama prioriteti vaš međusobni odnos, a ne njegov školski uspeh.

Obustavite eventualne kazne

Kada vas dete razočara nekom ocenom - setite se da je to samo ocena. Ako vaša kazna obeleži njegov ceo raspust, dete neće naučiti lekciju koju kaznom želite da mu "usadite", ali će bitno narušiti vaše međusobne odnose. Čim zaboravi zašto je kažnjeno, poverovaće da je to nepravedna kazna, što može dovesti do razvijanja njegovog neprijateljstva prema vama.

Prvaci

Posebno je važno ne forsirati buduće prvake da tokom letnjeg perioda nešto vežbaju i pripremaju se za školu. Najpre, sve što je potrebno da znaju za početak prvog razreda, već su savladali pohađanjem pripremnog predškolskog programa u okviru svojih vrtića. Insistiranje da nauče da čitaju ili pišu pre škole, može biti veoma kontraproduktivno. Naime, ako vi decu naučite pisanju na jedan način, a učiteljica ponudi neki drugi sistem učenja pisanja slova, vaše dete će najpre morati da se odvikne od onog što je naučilo sa vama, da bi usvojilo taj na kome  insistira njegova učiteljica.

Iako budući prvaci često žele da nešto dodatno rade, jer time nesvesno smanjuju sopstvenu tremu pred polazak u prvi razred, vi im umesto toga ponudite igru, zabavu, druženje sa vršnjacima. Svaku eventualnu tremu ili nedoumicu deteta razrešite razgovorom i dodatnim informacijama u vezi sa školom. Nemojte preterivati u hvalisanju škole, već budite blagi, optimistični i ubedljivi - da sve što treba da zna za sam početak školovanja, dete već zna.

Jelena Holcer, pedagog

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica