Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 životne lekcije…

…koje roditelji treba da prenesu svojoj deci.

Svaki roditelj se trudi da vaspitava svoje dete onako kako misli da je najbolje. A u kakvu će osobu dete izrasti, zavisi umnogome i od onoga što im mame i tate usade od malena.

Psihološkinje Danijela Kodžić i Ana Mijalković Blagojević, u brošuri koja nosi naziv "Ako bi ti rekli da možeš da biraš…", koju je izdao Dom omladine Beograda, između ostalog bave se i roditeljstvom. Autorke ove knjige objašnjavaju da postoje četiri najvažnije životne lekcije koje roditelji treba da prenesu svojoj deci, a to su: kako da vole; kako da misle jasno, nezavisno, kritički; kako da nađu zadovoljstvo i budu efikasna u onome što rade i kako da uživaju, raduju se i prepuštaju.

1. Kako da vole
Ova lekcija najbolje se uči u porodicama gde je ljubav prisutna i slobodno se razmenjuje. Ljubav nije samo nežnost, toplina, prihvatanje. Ona takođe uključuje i postavljanje granica - znati kada treba reći ne, a kada da.

- U ljubavi nismo samo onda kada se stvari odvijaju dobro i kada smo zadovoljni. Ona podrazumeva da ćemo biti tu svojim najbližima i u trenucima gubitka, razočarenja, konflikta. Ljubav prema sebi takođe se uči kod kuće. Roditelji koji sebe ponosno predstavljaju kao požrtvovane "mučenike", pogrešno veruju da time pokazuju svome detetu ljubav. Kad odrastu, deca takvih roditelja postaju centrirana na sebe, nesposobna da preuzmu odgovornost i da pregovaraju - navodi se u ovoj knjizi.

2. Kako da misle jasno, nezavisno, kritički
Stimulisanjem dečje mašte i njihovih originalnih ideja, roditelji podržavaju razvoj dečjih intelektualnih kapaciteta i njihovih veština kritičkog mišljenja. Jako je bitno ne nuditi deci gotove odgovore, već ih podsticati da samostalno istražuju i pažljivo posmatraju svet oko sebe, kao i svoje unutrašnje doživljaje. Kada im se i pomaže oko školskih obaveza, važno je ne prihvatiti da se umesto njih radi. Na taj način, deca osećaju da su tretirana kao inteligentna bića, čije su ideje i rešenja kreativna, mudra i jednako važna kao i tuđa.

3. Kako da nađu zadovoljstvo i budu efikasna u onome što rade
Stručnjaci navode da se ovoj veštini deca najlakše uče kroz sopstveni primer. Strpljivo i nekritičko podučavanje dece jača njihovo samopouzdanje. Poželjno je zato podeliti kućne obaveze sa decom, u skladu sa uzrastom i njihovim kapacitetima. Važno je da od svojih roditelja deca nauče da je u poslu moguće uživati, i to ne samo u uspesima i rezultatima, već i u samom radnom procesu.

4. Kako da uživaju, da se raduju i prepuštaju

To se uči kroz podržavanje dečje mašte, kreativnosti, smeha, spontanosti… Ovo je ponekad teško za roditelje, jer ni sami ne umeju najbolje da uživaju u životu. Važno je da svojim modelom pokažu deci kako se sebi posvećuje pažnja i udovoljava. Treba ih podsticati u igri i igrati se sa njima. Kroz igru kao "posao" detinjstva, deca na zabavan način upoznavaju sebe i druge, razvijajući i vežbajući društvene uloge i odnose.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica