Pratite šta deca objavljuju na društvenim mrežama: Psiholog ističe da često na ovaj način traže pomoć

Psiholog savetuje roditeljima da obrate pažnju na objave dece na društvenim mrežama, jer na ovaj način mališani ponekad pokazuju da su usamljeni, da im treba pomoć...

Shutterstock

Mentalno zdravlje dece je veoma osetljivo, naročito u određenim fazama odrastanja, poput puberteta. Roditelji, koliko god se trudili, ponekad ne mogu da prepoznaju da je dete usamljeno ili da se ne oseća dobro, da mu treba pomoć, razgovor, ali u nekim situacijama od pomoći mogu da budu društvene mreže.

Naime, kako kaže dečji psiholog Natalija Naumova za ruski NSN, kada gledate naloge svoje dece na društvenim mrežama, ne treba da se fokusirate samo na broj prijatelja jer to nije pokazatelj mentalnog stanja mališana. Mnogo je važnije, smatra ona, da obratite pažnju na njegove objave jer deca često upravo na taj način, kroz ono što objavljuju na mrežama, pokazuju da su usamljena ili da se ne osećaju dobro.

Kada je reč o virtuelnim prijateljima, ona naglašava da ljudi koji stoje na listi prijatelja najčešće to i nisu, te da je detetu u stvarnom životu dovoljno da ima do 15 prijatelja. A kada su u pitanju Internet i društvene mreže, mnogo je važnije ono što objavljuje.

"Na primer, dete može da napiše da se oseća loše, da je usamljeno, da nikome nije potrebno. To je znak da treba da mu pomognete, pružite psihološku pomoć, pomognete da se adaptira na okruženje", kaže Naumova.

Ona je istakla da je bolje da se roditelji ne mešaju u prepiske između dece bez njihovog znanja, ali je važno da sa mališanima održavaju kontakt i odnos pun poverenja. Savet psihologa je održavate i zdravu komunikaciju sa decom, blizak odnos koji podrazumeva da možete otvoreno da razgovarate, da pitate dete šta čita, šta ga zanima i sa kime se dopisuje.

Naumova poručuje da je jako važno da pri svemu tome birate prave reči, odnosno da ne pritiskate dete ili mu pretite da bi vam nešto reklo, već da smireno pokažete svoje interesovanje za sve što mu se dešava.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Digitalna demencija kod dece  TikTok/stricek_dusko