Streptokoke u nosu kod dece: Lako se prenose, a evo koje simptome izazivaju

Evo kako da prepoznate streptokoke u nosu kod dece i kako se leče.

Shutterstock

Početak jeseni i polazak u škole i vrtiće, idealan je period za "kruženje" raznih virusa i bakterija. U kolektivima ih je naročito teško izbeći, a možda posebno kod onih najmlađih, koji u vrtićima razmenjuju igračke, šolje, cucle...

Jedna od čestih infekcija u kolektivima je bakterijom Streptokok, koja je veoma zarazna i često može da se nađe u grlu, nosu i na koži. Postoji dosta različitih vrsta ovih bakterija, pa tako i infekcije mogu da variraju od blagih do težih.

Kako se prenose

Kao što smo rekli, bakterije Streptokok su veoma zarazne, a prenose se kapljičnim putem, odnosno udisanjem kapljica koje se rasprše kada osoba kašlje ili kija. Naročito se lako prenose kod mališana, jer oni često čačkaju nosiće prljavim rukama i tako mogu, rukicama, da unesu bakteriju.

Simptomi

Može da se desi da zaražena osoba i ne zna da ima Streptokok u nosu, a ako se simptomi pojave, uglavnom su u pitanju:

  • Sekret iz nosa, najčešće žute ili zelene boje
  • Bolna nazalna membrana
  • Upala sluzokože nosa

Kako se utvrđuje Streptokok u nosu

Da bi se sa sigurnošću utvrdilo da li je to u pitanju, uzima se bris iz nosa, što se radi u laboratoriji, sterilnim štapićem koji na vrhu ima komadić vate. Rezultat se obično dobija za dva do tri dana, a ako se ispostavi da je prisutna bakterija u nosu, radi se i antibiogram, kako bi se utvrdilo koji antibiotik može da pomogne.

Lečenje streptokoka u nosu

Lečenje je u suštini veoma jednostavno i ne traje dugo. Lekar najčešće preporučuje antibiotske kapi ili mast za nos, a ponekad i ispiranje nosa fiziološkim rastvorom, kako bi se ublažili prateći simptomi ove infekcije.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Mislite da imate virus, a možda je u pitanju "Kju" groznica! Doktorka za Kurir otkrila simptome bolesti koja hara Crnom Gorom: Bakterija je vrlo otporna!  Kurir televizija